FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo: do sada testirane ptice nemaju gripu

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Ni jedna od do sada testiranih50-ak lešina ptica u Hrvatskoj nije zaražena virusom ptičje gripe,rekao je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Ni jedna od do sada testiranih 50-ak lešina ptica u Hrvatskoj nije zaražena virusom ptičje gripe, rekao je danas glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Građani su ovih dana skupili još 50 -ak lešina i iako je većina od njih uginula zbog fizičkih trauma ili trovanja, sve će one ipak biti testirane na virus ptičje gripe, dodao je Pavić, ponovivši da razloga za uznemirenost građana u Hrvatskoj nema.

Ptice pristigle danas u Centar za peradarstvo u većini slučajeva uginule su zbog zalijetanja u staklo ili su otrovane, izjavio je Hini Pavić, podsjećajući da su rizične ptice one koje se zadržavaju uz vodene površine.

Ministarstvo ponovno obavještava građane da mogu slobodno jesti meso i proizvode od peradi koje na tržište dolazi iz uzgoja jer je već godinama ono pod stalnom veterinarskom kontrolom, a sada i pojačanom, rekao je glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

Po njegovim riječima, peradarsko gospodarstvo u Hrvatskoj već počinje trpjeti štete, opada kupnja peradi i proizvoda od peradi, a da za to nema nikakva razloga.

Pavić je podsjetio da je Ministartsvo izdalo zabranu uvoza i provoza peradi i proizvoda od peradi iz 17 zemalja - Hong Konga, Indonezije, Japana, Južnoafričke Republike, Južne Koreje, Kambodže, Kine, Laosa, Tajlanda, Vijetnama, Rusije, Mongolije, Kazahstana, Turske, Rumunjske i Grčke, a iz Makedonije zbog kuge peradi.

Također se provodi monitoring i ispitivanja zdravstvenog stanja slobodno živućih i migratornih ptica. Monitoring obuhvaća sva prirodna staništa na kojima ptice obitavaju ili se zadržavaju. Riječ je o svim vodenim površinama, kojih je u Hrvatskoj 20-ak, uključujući i ribnjake.

Monitoring će se proširiti i na farme, ali su one manjeg rizika za moguću pojavu ptičje gripe jer je u Hrvatskoj već desetljećima uzgoj peradi na farmama visokog standarda, pod stalnim kontrolama, i zbog toga je na njima teško očekivati moguću pojavu bolesti, kažu u Ministarstvu.

Hrvatska Vlada je početkom rujna ove godine osnovala stručno Povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju influence ptica (ptičje gripe).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙