FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo službeno praćenje ptica u Kopačkom ritu

KOPAČEVO, 19. listopada 2005. (Hina) - U Parku prirode "Kopačkomritu" danas je počelo službeno praćenje ptica (monitoring) na ptičjugripu u organizaciji Stožera za obranu od ptičje gripe.
KOPAČEVO, 19. listopada 2005. (Hina) - U Parku prirode "Kopačkom ritu" danas je počelo službeno praćenje ptica (monitoring) na ptičju gripu u organizaciji Stožera za obranu od ptičje gripe.

Praćenje se sastoji se od uzimanja uzorka ptica koje se hvataju u posebnu klopku postavljenu na ribnjaku, izvijestila je ravnateljica Javne ustanove Parka prirode "Kopačkog rita" Biserka Vištica.

Nacionalni Stožer za obranu od ptičje gripe u Kopački je rit poslao dvoje biologa, Krešimira Mikulića i Olgu Jovanović, koji su zaduženi za praćenje u suradnji s djelatnicima Javne ustanove.

Po riječima Krešimira Mikulića danas su nakon obilaska terena pronađene dvije uginule ptice na Sakadaškom jezeru, kormoran i divlja guska, no, kako je istaknuo, to nije neubičajeno za tako velik broj ptica. Uzorke će poslati na analizu kao i uzorke koji će biti uzeti s uhvaćenih ptica. Po uputama Ministarstva kulture ptice se hvataju žive, a tek u krajnjoj nuždi može se obaviti odstrjel, rekao je. Dodao je kako će se sutra praćenje obavljati na ribnjacima "Grudnjak" te našičkom i donjomiholjačkom.

U Kopačkom ritu zimi obitava i do 70.000 raznih ptica. Cilj je praćenja uzeti uzorke sa što većeg broja ptica različitih vrsta, što je zahtjevan posao u koji će biti uključena većina djelatnika Javne ustanove, rekla je ravnateljica Vištica. Izrazila je zadovoljstvo jučerašnjim sastankom Ekostožera Osječko-baranjske županije u Kopačkom ritu, na kojem su nazočili i predstavnici Hrvatskih šuma i županijskoga Lovačkog saveza koji su također ponudili pomoć u prevenciji ptičje gripe.

"Dobro će nam doći dva čamca i oprema za što će nam Osječko-baranjska županija dati 150 tisuća kuna, kako je jučer obećao župan Krešimir Bubalo", rekla je Vištica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙