FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo: Hrvatska slobodna od ptičje gripe, unatoč tome mjere opreza

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je slobodna od bolesti ptičjegripe, ali pojava bolesti u Ruskoj Federaciji i Kazahstanu te načinširenja migracijama divljih ptica potencijalna su opasnost da sepojavi i u našoj zemlji, zaključilo je danas na prvoj sjedniciVladino Stručno povjerenstvo za praćenje epidemološkog stanja iprevenciju ptičje gripe.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je slobodna od bolesti ptičje gripe, ali pojava bolesti u Ruskoj Federaciji i Kazahstanu te način širenja migracijama divljih ptica potencijalna su opasnost da se pojavi i u našoj zemlji, zaključilo je danas na prvoj sjednici Vladino Stručno povjerenstvo za praćenje epidemološkog stanja i prevenciju ptičje gripe.

Pojava, a posebno širenje bolesti među peradi, pa tako i njeno moguće prenošenje na ljude svedeno je na minimum, jer se proizvodnja peradi u Hrvatskoj obavlja u skladu s najsuvremenijim tehnološkim i biosigurnosnim postupcima, rekao je novinarima predsjednik Stručnog povjerenstva Mate Brstilo.

Stručno povjerenstvo je radi praćenja stanja epizootiološkog i epidemiološkog stanja influence ptica usvojilo Nacrt Nacionalnog programa kontrole bolesti za kojega će trebati osigurati od 2,5 do 3 milijuna kuna, rekao je Brstilo. Cilj je tog programa rano otkrivanje bolesti u domaće peradi i divljih ptica, uspostavljanjem tzv. aktivnog i pasivnog nadzora, a u sklopu njega izradit će se i zakonske odredbe usklađene s europskima, program edukacije te informativni letci.

Dovršit će se i Nacionalni plan pripreme za moguću pandemiju, planiranje nužnih količina lijekova i cjepiva koje će biti dostupno tek kada (i ako) se identificira mogući pandemijski virus. Pripremni plan za pandemijsku gripu trebali bi izraditi stručnjaci imenovani od ministra poljoprivrede, a na snagu će stupiti nakon što ga usvoji Vlada.

Virus koji je izazvao ptičju gripu u jugoistočnoj Aziji i zarazio oko 120 osoba koje su bile u izravnom kontaktu s oboljelom peradi još uvijek nema ona svojstva koja ga čine pandemijskim, odnosno ne širi se od čovjeka na čovjeka. Hoće li se taj virus ikada prilagoditi na ljude i izazvati pandemiju, teško je procijeniti, jer je mogu izazvati i neki drugi, za sada potpuno nepoznati virusi ili virus koji je davno cirkulirao u ljudskoj populaciji, rekla je Ira Gjenero Margan. Također je navela da bi se cjepivo moglo napraviti za šest mjeseci od pojave pandemije.

Procjene o mogućem oboljenju ptica u Hrvatskoj teško je davati, rekao je Brstilo.

Hrvoje Mazija naveo je da je perad farmskog uzgoja sigurnija od peradi iz slobodnog uzgoja. Naveo je da kod nas dolazi 20-tak vrsta ptica te da su po osjetljivosti divlja patka i guska na prvom mjestu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙