FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAH: Nema opasnosti od konzumacije peradi

OSIJEK, 11. listopada 2005. (Hina) - Prema dosadašnjim spoznajama,konzumacija bilo kojeg proizvoda od peradi namijenjenog ljudskojprehrani nije opasna za zdravlje jer je "virus ptičje gripetermolabilan te ga inaktivira već temperatura od 56 stupnjevaCelzijevih tijekom 30-minutnog kuhanja ili još kraće kuhanje nauobičajenih 70 stupnjeva", izjavio je dr. Boris Antunović, ravnateljHrvatske agencija za hranu.
OSIJEK, 11. listopada 2005. (Hina) - Prema dosadašnjim spoznajama, konzumacija bilo kojeg proizvoda od peradi namijenjenog ljudskoj prehrani nije opasna za zdravlje jer je "virus ptičje gripe termolabilan te ga inaktivira već temperatura od 56 stupnjeva Celzijevih tijekom 30-minutnog kuhanja ili još kraće kuhanje na uobičajenih 70 stupnjeva", izjavio je dr. Boris Antunović, ravnatelj Hrvatske agencija za hranu.

Ta je agencija, radi praćenja ptičje gripe, u vezi s vodećim svjetskim zdravstvenim organizacijama - Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Međunarodnom organizacijom za zdravlje životinja te s hrvatskim stručnjacima. Agencija je obaviještena da se uobičajenom konzumacijom peradi i proizvoda od peradi taj oblik virusa (H5NI) ne prenosi, izvijestio je dr. Boris Antunović. "Najčešći put prijenosa jest izravni kontakt čovjeka s peradi putem aerosola, i to udisanjem čestica osušenog izmeta peradi u zraku", istaknuo je dr. Antunović.

Virus se može pronaći u svim tkivima peradi, a izlučuje se u okoliš probavnim traktom. Pretpostavlja se da bi se ljudi mogli inficirati ako bi meso peradi stavili sušiti i udisali takav zrak, no, dodao je dr. Boris Antunović, "to se ne radi".

Od 65 slučajeva infekcije ljudi u svijetu koji su završili smrću, samo se u dva slučaja u Vijetnamu radilo u unosu virusa putem hrane. Riječ je, naime, "o ekstremnom slučaju, kada su nakon borbe pijetlova vlasnici ritualno pili krv iz njihovih rana".

Kako bi se spriječilo širenje ptičje gripe u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva proširilo je naredbu o zabrani uvoza peradi i proizvoda od peradi iz 15 zemalja, no to je učinjeno "više zbog mogućnosti prijenosa virusa s peradi ili njihovih proizvoda na perad te zbog moguće naknadne mutacije virusa nego zbog izravne opasnosti za potrošače", istaknuo je za Hinu dr. Boris Antunović.

Ravnatelj Hrvatske agencije za hranu posebice je upozorio na važnost "higijenske prakse, koja podrazumijeva obvezatno pranje ruku nakon rukovanja s mesom peradi, odvojenu pripremu i posuđe za sirovo i termički obrađeno meso".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙