FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Od danas u Hrvatsku zabranjen uvoz peradi iz Turske i Rumunjske

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede jutrosje donijelo Naredbu kojom se zabranjuje uvoz peradi, kako domaće, takoi divlje te njihovih proizvoda iz Turske i Rumunjske.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede jutros je donijelo Naredbu kojom se zabranjuje uvoz peradi, kako domaće, tako i divlje te njihovih proizvoda iz Turske i Rumunjske.

Time je zbog prevencije širenja ptičje gripe, zabrana uvoza i provoza peradi u Hrvatsku proširena na 15 zemalja.

Zemlje iz kojih Hrvatska ne uvozi perad i peradske proizvode su: Hong Kong, Indonezija, Japan, Južnoafrička Republike, Južna Koreja, Kambodža, Kina, Laos, Tajland, Vijetnam, Rusija, Mongolija, Kazahstan te Turska i Rumunjska, izjavio je Hini glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku i da se ovaj tjedan krene u monitoring i ispitivanja zdravstvenog stanja slobodno živućih i migratornih ptica. Monitoring će obuhvatiti sva prirodna staništa na kojima ptice obitavaju ili se zadržavaju. Riječ je o svim vodenim površinama, kojih je u Hrvatskoj 20-tak, uključujući i ribnjake.

Monitoring će se proširiti i na farme, ali su one manjeg rizika za moguću pojavu ptičje gripe.

U Hrvatskoj je već desetljećima uzgoj peradi na farmama visokog standarda, pod stalnim kontrolama i zbog toga je na njima teško očekivati moguću pojavu bolesti.

Ministarstvo poljoprivrede ističe da u Hrvatskoj nema nikakvih razloga za paniku, a pogotovo poručuje građanima da slobodno mogu jesti meso peradi jer nema govora o nekoj opasnosti.

Sve mjere koje se poduzimaju su zbog prevencije, s obzirom da se ptičja gripa pojavljuje u zemljama sve bliže Hrvatskoj. Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) nije potvrdila pojavu ptičje gripe u Turskoj i Rumunjskoj.

Ministarstvo podsjeća da još nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa ptičje gripe s čovjeka na čovjeka, odnosno pandemije.

Pojačanom riziku izloženi su ljudi koji su u stalnom kontaktu s pticama, kao što su ornitolozi i lovci.

Da bi čovjek obolio od ptičje gripe trebao bi biti dugo izložen izravnom kontaktu s bolesnom pticom.

Hrvatska Vlada je početkom rujna ove godine osnovala Povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju influence ptica (ptičje gripe).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙