FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale uslijed nagađanja o posljedicama uragana Rita

LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte i benzinapale su u petak nakon što je uragan Rita nešto oslabio te su ojačalenade da će rafinerije u Texasu ipak izbjeći velika oštećenja u tojprirodnoj katastrofi.
LONDON, 23. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte i benzina pale su u petak nakon što je uragan Rita nešto oslabio te su ojačale nade da će rafinerije u Texasu ipak izbjeći velika oštećenja u toj prirodnoj katastrofi.

Barel sirove nafte pojeftinio je na američkom tržištu 92 centa na 65,58 dolara, nadovezavši se na pad od prethodnog dana od 30 centi. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 90 centi na 63,70 dolara nakon što je krajem proteklog dana pojeftinio za jedan dolar.

S obzirom na činjenicu da je zatvoreno gotovo 30 posto američkih rafinerijskih kapaciteta duž Meksičkog zaljeva, na tržištu vlada nervoza da bi uragan Rita mogao prouzročiti podjednako velike štete kao i prethodni uragan Katrina.

Najnoviji uragan izjednačen je po snazi s Katrinom a očekuje se da će zahvatiti kopno u petak poslijepodne ili u subotu ujutro ali još se ne može odrediti njegova destinacija.

"Na tržištu vlada zatišje dok se procjenjuje što će Rita učiniti. Tržište neće u cijelosti 'probaviti' Ritu do ponedjeljka iako su prognoze nešto bolje nego u četvrtak", kazao je Jarrod Kerr iz JP Morgana.

"Na tržištu ima dovoljno nafte a problem je i dalje njezina prerada i nema sumnje da će se dodatne štete pretočiti u negativan utjecaj po globalnog potrošača", dodao je.

Trgovci su napomenuli da je rast cijena ograničen mogućnošću da članice Međunarodne agencije za energetiku produlje razdoblje deblokade strateških rezervi nafte, koje uključuju i rafinirana goriva kao što su benzin i dizel.

Izvan pogona je gotovo 92 posto kapaciteta za proizvodnju nafte u Meksičkom zaljevu, izvijestila je američka Služba za upravljanje mineralima ali s obzirom na činjenicu da su zalihe sirove nafte gotovo 12 posto više u odnosu na prošlogodišnje razine, strahovanja su fokusirana na visoke cijene benzina i lož-ulja u uvjetima približavanja zime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙