FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nužna promjena sustava svinjogojstva

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko svinjogojstvo danaskarakteriziraju male proizvodne jedinice, mali broj grla, niskatehnologija te slaba genetska osnovica, zbog čega je nužna promjenasustava razvoja te djelatnosti kako bi se postigla konkurentnost naotvorenom tržištu te svinjogojstvo prilagodilo trendovima u Europskojuniji (EU).
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Hrvatsko svinjogojstvo danas karakteriziraju male proizvodne jedinice, mali broj grla, niska tehnologija te slaba genetska osnovica, zbog čega je nužna promjena sustava razvoja te djelatnosti kako bi se postigla konkurentnost na otvorenom tržištu te svinjogojstvo prilagodilo trendovima u Europskoj uniji (EU).

Istaknuo je to voditelj Odsjeka za stočarsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Ivan Jakopović predstavljajući danas u Hrvatskom agronomskom društvu (HAD) Prijedlog programa razvitka svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj.

Programom se predviđa, kako je rekao, u narednih pet godina izgraditi 500 novih farmi od kojih će svaka u prosjeku imati 150 krmača.

Tako bi se rekonstrukcijom postojećih farmi i okrupnjavanjem postigla proizvodnja od oko 161 tisuće tona svinjetine.

Da bi se to ostvarilo u idućih pet godina u razvoj svinjogojstva planira se uložiti ukupno 2,17 milijardi kuna, i to kreditima do deset godina otplate, uz poček od dvije godine i kamatu od četiri posto.

Procjenjuje se da će se tijekom provedbe programa ostvariti 3,39 milijardi kuna prihoda.

Poseban naglasak stavljen je na proizvodnju i korištenje kvalitetnog raspolodnog materijala koji je uz suvremenu tehnologiju proizvodnje temelj provedbe programa.

Važna stavka u uspješnoj realizaciji programa, kako je rečeno, je i obvezna edukacija i stalno stručno usavršavanje domaćih uzgajivača.

Jakopović je podsjetio kako Ministrstvo poljoprivrede poduzima niz aktivnosti kojima nastoji pojedine grane poljoprivrede prilagoditi novim tržišnim uvjetima, posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u EU. Tako je spomenuo program razvoja govedarske proizvodnje te program podizanja trajnih nasada.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙