FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH: prekršajno prijavljena 82 poslodavca zbog rada na crno

RIJEKA,20. listopada 2005.(Hina) - U sindikalnoj akciji prijavljivanjarada na crno, koja se provodi od svibnja ove godine, do danas suprekršajno prijavljena 82 poslodavca, a za još toliko određena jenovčana kazna, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinarepredsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) VesnaDejanović.
RIJEKA,20. listopada 2005.(Hina) - U sindikalnoj akciji prijavljivanja rada na crno, koja se provodi od svibnja ove godine, do danas su prekršajno prijavljena 82 poslodavca, a za još toliko određena je novčana kazna, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Vesna Dejanović.

Dejanović je istaknula da je oko 80 posto većinom anonimnih prijava na besplatni sindikalni telefon bilo opravdano.

U ovoj će godini borba protiv rada na crno konačno dati rezultate, koje će SSSH iznijeti u javnost početkom studenoga, najavila je.

Govoreći o sivoj ekonomiji, Dejanović je upozorila da zbog nelegalna poslovanja državni proračun godišnje gubi sedam milijardi kuna.

Po procjenama sindikata, oko 400.000 osoba u Hrvatskoj radi na crno, a njih oko 37 posto želi prijaviti poslodavca. Prema sindikalnim anketama polovica radnika na crno ne bi prijavila poslodavca, ako bi im povećao plaće.

Dejanović je podsjetila da su povećane ovlasti inspektora, koji osim prekršajnih prijava mogu odmah zatvoriti objekt u kojem se radi na crno.

Dodala je kako bi uskoro trebao biti donesen zakon koji bi onemogućio zastaru prekršajnih prijava te najavila da će se zalagati za povećanje kazni za poslodavce.

U nastavku borbe protiv rada na crno SSSH će pokrenuti akciju sklapanja lokalnog partnerstva, odnosno sporazuma s poslodavcima koji posluju legalno i koji će jamčiti da neće zapošljavati "na crno" i neće poslovati s onima koji to čine. Gradove u kojima se takav sporazum bude provodio sindikat će proglasiti gradovima bez rada na crno.

Prvi takav sporazum bit će sklopljen 2. studenoga s kutinskim tvrtkama Selk i Petrokemija koje ukupno zapošljavaju gotovo 5.000 osoba.

Sporazum o lokalnom partnerstvu podupire gradska uprava Kutine, a zanimanje za slične ugovore pokazali su u Malom Lošinju i Opatiji, kazala je Dejanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙