FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počelo suđenje optuženima u slučaju "Lijanovići"

SARAJEVO, 11. listopada 2005. (Hina) - U Državnom sudu BiH višesatnimčitanjem optužnice u utorak je počelo suđenje bivšemu članupredsjedništva BiH Draganu Čoviću, četvorici braće Ivanković -suvlasnicima Mesne industrije "Lijanović" iz Širokog Brijega, tepredsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću i profesoru Pravnogfakulteta u Sarajevu Zdravku Lučiću.
SARAJEVO, 11. listopada 2005. (Hina) - U Državnom sudu BiH višesatnim čitanjem optužnice u utorak je počelo suđenje bivšemu članu predsjedništva BiH Draganu Čoviću, četvorici braće Ivanković - suvlasnicima Mesne industrije "Lijanović" iz Širokog Brijega, te predsjedniku Ustavnog suda BiH Mati Tadiću i profesoru Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravku Lučiću.

Optužnica ih tereti da su, po riječima tužitelja Jonnathana Rattela, organizirana kriminalna skupina koja je počinila teška kaznena djela korupcije i zloporabe položaja omogućivši utaju poreza i carina Mesnoj industriji "Lijanovići". Tužitelj Rattel je u optužnici naveo da su četvorica braće Ivanković, suvlasnici Mesne industrije "Lijanović" podmitili Čovića u vrijeme dok je ovaj bio federalni ministar financija, od prosinca 1998. do ožujka 2001. godine, s više od milijun konvertibilnih maraka (više od 500 tisuća eura) te vozilom i luksuznim stanom. Čović je po riječima tužitelja Rattela, zauzvrat izdavao nezakonite upute carinskoj službi da se Mesnoj industriji "Lijanovići" omogući izbjegavanje carina i poreza čime je gospodarstvu BiH, kako je precizirao Rattel, nanesena šteta od 38 milijuna konvertibilnih maraka (oko 19 milijuna eura).

U obrazloženju optužnice Rattel je uz ostalo kazao da su braća Lijanović-Ivanković podmitila i predsjednika Ustavnog suda BH Matu Tadića s 200 tisuća eura, da bi se on zauzvrat zauzimao za sudske odluke u korist Mesne industrije "Lijanovići". Tužitelj Rattel je također kazao kako tužiteljstvo posjeduje zaplijenjene video snimke sastanaka Uprave Mesne industrije "Lijanovići" na kojima se, po Rattelovim riječima, raspravljalo o nuđenju mita u Hrvatskoj i BH radi pranja novca. Rattel pri tomu nije precizirao komu je Mesna industrija "Lijanovići" nudila mito u Hrvatskoj.

Tužitelj Rattel je najavio da će u nastavku suđenja, zakazanom za 27. listopada, zatražiti od sudskog vijeća da se sedmorici optuženih nametnu jamstva jer je zabrinut, kako je rekao, da bi se mogli ponoviti nedavni događaji, aludirajući na bijeg Ante Jelavića.

Čovićev branitelj Josip Muselimović zatražio je poništavanje optužnice protiv Čovića jer je ona podnesena u ožujku ove godine prije nalaza vještaka, a vještak je, po Muselimovićevim riječima, ustvrdio da se Čović ponašao po zakonu te da nije odgovoran za utaju poreza Mesne industrije "Lijanovići".

Sudsko vijeće je predložilo Muselimoviću da zahtjev za ukidanjem optužnice protiv Čovića pismeno obrazloži najkasnije do 18. listopada nakon čega će se Sudsko vijeće izjasniti o tom zahtjevu. Tužitelj Rattel je međutim rekao u sudnici kako nema nikakvih šansi da se povuče optužnica protiv Čovića.

I optuženi i njihovi branitelji odbacili su navode iz optužnice tvrdeći da je ona iskonstruirana. Tužitelj Rattel je uzvratio kako svu sedmoricu optuženih treba proglasiti krivima jer su se, po njegovim tvrdnjama, bavili mutnim poslovima i zavaravanjem javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙