FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 19. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES/SKOPJE - Europski dužnosnici priopćili su u srijedu da postoji sumnja da se ptičja gripa proširila i na Makedoniju, dok u Grčkoj još nije potvrđena ta bolest. Uzorci iz Makedonije poslani su na testiranje u posebni europski laboratorij u Velikoj Britaniji, rekao je glasnogovornik europskog povjerenika za zdravstvo Philip Tod na susretu s novinarima. Makedonske vlasti u srijedu su počele uništavati oko 10 tisuća peradi u selu Mogila nedaleko od Bitole, a takva je naredba dana nakon što je jedan od pilića pokazivao čudne simptome. Što se tiče Grčke, "Komisija još nije primila potvrdu o sumnjivom slučaju ptičje gripe u području Hiosa", kazao je Tod. Bruxelles je također priopćio da bi se zabrana uvoza ptica koja vrijedi za istočni Sibir mogla proširiti na druge dijelove Rusije.

PEKING - Novi slučajevi ptičje gripe, prvi u Kini u posljednja dva mjeseca, zabilježeni su u Unutrašnjoj Mongoliji gdje je od virusa H5N1 uginulo 2.600 ptica, izvijestila je u srijedu službena agencija Nova Kina, a državni laboratorij za ptičju gripu potvrdio je postojanje virusa H5N1, koji je prenosiv na čovjeka, na farmi u blizini Huhehota. Riječ je o maloj maloj farmi s manje od 10 tisuća peradi. Ministarstvo poljoprivrede je poslalo ekipe zadužene za postavljanje karantene oko te farme i za poduzimanje mjera dezinfekcije. Kina je posebno pogođena tim virusom, ali službeno nije otkriven niti jedan slučaj zaraze kod ljudi.

ISLAMABAD - U potresu koji je 8. listopada pogodio Pakistan poginulo je 47.700 osoba, a ozlijeđeno ih je više od 67.000, izvijestio je u srijedu zapovjednik spasilačkih operacija u zemlji, general Faruk Ahmad Khan. On je dodao da bi se navedene brojke mogle povećati.

ZAGREB/BAGDAD - Nekadašnji irački diktator Sadam Husein izjasnio se u srijedu da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ubojstva i mučenja, svađajući se sa sucima i dovodeći u pitanje legitimnost suda koji je otvorio proces protiv njega uz snažne mjere sigurnosti u bivšem sjedištu stranke Baath, javile su svjetske novinske agencije. Sadam i sedmorica njegovih bliskih suradnika u bivšem režimu mogli bi dobiti smrtnu kaznu ako budu proglašeni krivima za masakr 143 šijita u Dujailu 1982. godine. Sadam je odbio odgovoriti na pitanja predsjedavajućeg suca Rizgara Mohammeda Amina i rekao je da ne priznaje sud pred koji je izveden. Tužitelji će pokušati pokazati da je Sadam, iz osvete zbog neuspjelog umorstva, naredio svojim ljudima hvatanje, mučenje i ubojstvo više od stotinu ljudi iz grada u kojem je izvršen atentat. Obrana će pak pokušati odgoditi suđenje tvrdeći da nije imala dovoljno vremena da se pripremi za suđenje te da sud, koji je uspostavljen tijekom američke okupacije 2003., nije legitiman.

SANTIAGO - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u višednevni posjet Čileu tijekom kojeg će se sastati s domaćinom predsjednikom Ricardom Lagosom Escobarom i drugim čileanskim dužnosnicima te s predstavnicima mnogobrojne hrvatske zajednice. Boravak u Čileu hrvatski će predsjednik početi posjetom Valparaisu gdje će obići kuću Paška Baburice, nekada najbogatijeg Čileanaca hrvatskog podrijetla, a danas Muzej lijepih umjetnosti. Mesić će u četvrtak razgovarati sa svojim domaćinom Escobarom u Santiagu, posjetiti čileanski Vrhovni sud, a navečer i gradsku vijećnicu gdje će primiti ključeve grada kao počasni građanin. Hrvatski će se predsjednik sastati i s predstavnicima hrvatske zajednice koja živi u Santiagu, Antofagasti te Punta Arenasu.

BEČ - Potrebni su povećani napori i tješnja međunarodna suradnja kako bi se učinkovito suzbio transnacionalni organizirani kriminal koji je jednako opasan kao terorizam i korupcija, istaknuto je u Beču pretposljednjega dana dvotjedne Druge konferencije država stranaka Konvencije UN-a. U završnim dokumentima posebno su navedena područja djelovanja zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti koje svaka država mora provesti do naredne konferencije 2006. godine. "Hrvatska je dosad ostvarila veći dio tih obveza, a odnose se na obveze iz Konvencije i pripadajućih protokola", izjavio je voditelj izaslanstva RH, posebni savjetnik ministrice pravosuđa Željko Horvatić.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će u četvrtak u Istanbulu na međunarodnoj konferenciji "Deveti dijalog između Pravoslavne crkve i grupe Europske pučke stranke (Kršćanskih demokrata) i Europskih demokrata", priopćila je u srijedu Vlada. Na otvaranju konferencije govorit će Alojz Peterle, zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator grupe za dijalog, ekumenski patrijarh Bartolomej I., Hans-Gert Poettering, predsjedavajući parlamentarne skupine pučkih stranaka u Europskom parlamentu i Wilfred Martens, predsjedavajući Europske pučke stranke. Potom će sudionici izlagati na temu Novi temelji za jugoistočnu Europu - funkcioniranje civilnog društva, nakon čega se očekuje obraćanje premijera Sanadera, stoji u priopćenju Vlade.

SARAJEVO - Pred tročlanim vijećem Suda BiH, kojim predsjedava Talijan Pietro Spera, u četvrtak treba uslijediti nastavak suđenja u slučaju "Hrvatska samouprava", u kojemu su uz bivšeg člana Predsjedništva BiH Antu Jelavića optuženi i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Jelavićeva obrana u lipnju je zatražila stanku na suđenju obrazlažući to potrebom da se usmjeri na proces "Hercegovačka banka", što je sudsko vijeće uvažilo. Jelavić je nakon okončanja ovog postupka i izricanja presude od deset godina zatvora pobjegao. Sudsko vijeće treba odlučiti hoće li razdvojiti postupak protiv Jelavića i nastaviti suđenje Prci i Čurčiću, jer Zakon o kaznenom postupku BiH ne dopušta suđenje u odsutnosti.

DEN HAAG - Umirovljeni general Miloš Đošan, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u srijedu je zanijekao navode optužbe vezane uz pokolj više od 140 albanskih civila u selima kod Đakovice u travnju 1999., na vrhuncu srpske vojno-policijske intervencije na Kosovu. General-bojnik Đošan, koji je 1998/99. zapovijedao garnizonom Vojske Jugoslavije u Đakovici, negirao je da je znao za pokolje nad albanskim civilima. Glavni cilj Đošanova svjedočenja je osporiti vjerodostojnost iskaza svjedoka optužbe Nika Peraja, zapovjednika garnizonske straže u Đakovici 1999., koji je kao tzv. 'insider' godine 2002. svjedočio o napadu VJ i MUP-a Srbije na sela Meja i Korenica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙