FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 9,30 sati.

BRUXELLES - Postupak provjere usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, koji prethodi konkretnim pregovorima, počinje u četvrtak u Bruxellesu s poglavljem znanost i istraživanje. Screening, analitički pregled usklađenosti zakonodavstva, Hrvatska započinje s poglavljem znanost i istraživanje, jednim od lakših poglavlja europske pravne stečevine. Svrha screeninga, koji provodi Europska komisija s državom kandidatkinjom za članstvo za svako poglavlje acquis communautairea, jest da se utvrdi koje zakonodavne instrumente zemlja kandidat mora usvojiti ili promijeniti kako bi se kao buduća članica mogla pridržavati zakonodavstva Zajednice što je prije moguće nakon pristupa. Na tom prvom, eksplanatornom sastanku, predstavnici Europske komisije objasnit će hrvatskim pregovaračima to poglavlje.

BANGKOK - Od posljedica ptičje gripe uzrokovane virusom H5N1 umro je 48-godišnji Tajlanđanin koji se zarazio kontaktom s bolesnom peradi, što je trinaesta ljudska žrtva smrtonosnog virusa u toj zemlji, izvijestio je u četvrtak premijer Thaksin Shinawatra. Zdravstveni djelatnici izvijestili su da je 48-godišnjak umro u pokrajini Kanchanaburi, u kojoj je nedavno zabilježeno više novih slučajeva ptičje gripe kod peradi. Pokrajina se nalazi oko stotinu km zapadno od glavnoga grada Bangkoka.

MIAMI/HAVANA - Uragan Wilma, najjači uragan ikada zabilježen na Atlantiku, lagano je oslabio u srijedu ali i dalje je vrlo opasan, dok se s vjetrovima jačine 260 kilometara na sat približava Kubi, poluotoku Yucatan u Meksiku i jugo-zapadu Floride. Wilma i dalje spada u 5. kategoriju uragana, a američki stručnjaci očekuju da bi Wilma mogla tijekom predstojećih sati izgubiti na snazi. Uragan Wilma kreće se prema zapadnoj Kubi i meksičkom poluotoku Yucatan, a kubanske vlasti u srijedu su evakuirale oko 235.000 osoba. I Meksiko je započeo s evakuacijom posebice u turističkom središtu Cancunu, a turisti i nerezidentno stanovništvo počelo je napuštati i južni dio Floride.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan uputio je u srijedu hitan apel međunarodnoj zajednici za pružanjem pomoći žrtvama užasnog potresa koji je nedavno pogodio Pakistan, kako bi se spriječilo "drugo krvoproliće". Pakistan je 8. listopada pogodio razoran potres u kojem je poginulo najmanje 47.700 ljudi a više od 67.000 ih je ozlijeđeno, prema još uvijek privremenim podacima. "Suprotno drugim prirodnim katastrofama u kojima žrtve pogibaju trenutačno, broj mrtvih u Pakistanu nije konačan", kazao je Annan na konferenciji za novinare.

BAGDAD - U napadu na konvoj, od posljedica eksplozije bombe podmetnute na cesti pokraj grada Balada, sjeverno od Bagdada u srijedu navečer poginula su trojica američkih vojnika, a jedan je ozlijeđen, izvijestili su u četvrtak američki vojni izvori. Od ožujka 2003. kada je pokrenuta invazija na Irak, do danas je diljem Iraka poginulo 1.985 američkih vojnika.

BOGOTA - Kolumbijski ustavni sud dao je u srijedu navečer u Bogoti dozvolu da se sadašnji predsjednik Alvaro Uribe kandidira na predstojećim predsjedničkim izborima koji bi se trebali u Kolumbiji održati u svibnju 2006. godine. Kandidiranje za drugi predsjednički mandat dosada je bilo zabranjeno kolumbijskim ustavom iz 1991. godine. Predsjednik Uribe uživa veliku popularnost u zemlji i očekuje se da će na sljedećim izborima dobiti 70 glasova birača.

WASHINGTON - Američki kongresnici imali su u srijedu prigodu degustirati vina hrvatskog vinara Miljenka Grgicha iz Kalifornije, koji je pomogao kalifornijska vina izbaciti u sam vrh svjetskog tržišta. Na degustaciji koju je organizirao kongresnik Mike Thompson iz Kalifornije isprobana su vina Chardonnay i Zinfandel koja američki Hrvat Miljenko Grgić proizvodi u vinariji Grgich Hills u dolini Napa u Kaliforniji. Bilo je to još jedno priznanje Grgichu koji je proslavio kalifornijska vina pobijedivši sa svojim Chardonnayom iz Napa Chateau Montelena na degustaciji 1976. godine u Parizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙