FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Ciampijev nastup u Zagrebu i Finijev u Trstu "koordinirani"

LJUBLJANA,19. listopada(Hina) - Iako sadržajno različiti i izrečeni urazličitom tonu, nastup talijanskog predsjednika Azeglia Ciampija nasummitu europskih predsjednika u Zagrebu i izjave potpredsjednikatalijanske vlade Gianfranca Finija na predizbornom skupu u Trstu bilisu "koordinirani", ocjena je koju u komentaru ljubljanskog "Dela" odsrijede iznosi njihov dopisnik iz Rima Tone Hočevar koji dodaje da bitakve izjave u Zagrebu morale izazvati zabrinutost.
LJUBLJANA,19. listopada(Hina) - Iako sadržajno različiti i izrečeni u različitom tonu, nastup talijanskog predsjednika Azeglia Ciampija na summitu europskih predsjednika u Zagrebu i izjave potpredsjednika talijanske vlade Gianfranca Finija na predizbornom skupu u Trstu bili su "koordinirani", ocjena je koju u komentaru ljubljanskog "Dela" od srijede iznosi njihov dopisnik iz Rima Tone Hočevar koji dodaje da bi takve izjave u Zagrebu morale izazvati zabrinutost.

"Italija je u predizbornom razdoblju, a daleko od očiju javnosti događaju se stvari koje bi mogle zanimati nas i druge na istočnoj strani Jadrana. U najmanju ruku Hrvate koje bi trebalo zabrinuti upozorenje Finija da s njima Rim neće biti tako velikodušan kao prema Slovencima, za što je naravno optužio prijašnju ljevičarsku vladu. Po Finijevoj je ocjeni njena najveća greška bila to što je propustila Sloveniju kroz europsko rešeto, a da ona nije vratila kuća mi zemlju prognanih talijanskih esula", navodi "Delo".

Fini zapravo, pojašnjava Hočevar, nije iznio ništa novo osim što je priprijetio slovenskom premijeru Janezu Janši zbog novog praznika u čast oslobođenja Primorske. "No, taj je praznik samo blag i sramežljiv odgovor na Finijeve ofenzive s talijanskim državnim praznikom sjećanja na esule i žrtve fojbi. Kad taj praznik obilježen po prvi put u Italiji se cijeli mjesec pljuvalo po Slovencima i Sloveniji, a to će se uskoro ponoviti", navodi Hočevar, podsjećajući na polemike oko praznika i filma "Srce u fojbi" koji je u Sloveniji izazvao zgražanja zbog "izokretanja povijesne istine" o događajima u II. svjetskom ratu i poslijeratnom egzilu većeg dijela Talijana s istočne strane Jadrana.

"No, ono što je bitno i što najviše zabrinjava nije se dogodilo s Finijevim nastupom u Trstu. Ozbiljnija stvar je ono što je potkraj prijašnjeg tjedna u Zagrebu izjavio predsjednik Italije Carlo Azeglio Ciampi. Na lijep i relativno blag način bile su izrečene prijetnje da će Zagrebu vrata (u EU) ostati zatvorena ako se ne prilagodi zahtjevima Rima. To jest ako ne plati odštetu za oduzetu imovinu esula i ako ne otvori svoje tržište nekretninama", navodi "Delo".

List navodi da je Ciampi rekao da ga brine da bi talijanska manjina mogla ostati bez svog predstavnika u Saboru i da se to po europskim normama ne može dogoditi. No, talijanska manjina ima svog predstavnika u slovenskom parlamentu, a brojnija slovenska manjine nema svog zajamčenog predstavnika u talijanskom parlamentu, navodi Hočevar koji dodaje da su do sada tršćanski Slovenci uspijevali ući u talijanski parlament samo preko stranačkih formula, a ne kao predstavnici manjine. "I novi izborni zakon koji je izglasan upravo u vrijeme kad je Ciampi boravio u Zagrebu visokim pragom onemogućava ulazak Slovenaca u parlament, a osigurava mjesta za njemačku i francusku manjinu", napominje Hočevar.

"Iz rimske perspektive Ciampijeve izjave u Zagrebu nisu ništa posebno. Iako on nema ništa s Finijevim reformiranim postfašistima i makar se već za vrijeme rata borio protiv fašizma, Ciampijev nastup bio je koordiniran s Finijevim. To upozorava da je odnos prema Sloveniji i Italiji samo izraz nacionalnog interesa (Italije) koji nema mnogo veze s lijevim ili desnim na političkoj ili ideološkoj ljestvici. Ako u Rimu jednom dođe do promjene vlasti, onda će riječi (kojima se izriče talijanski nacionalni interes) biti možda samo neznatno i naizgled manje odlučne. U tome se zapravo u Italiji u zadnjem stoljeću ništa nije promijenilo", zaključuje komentar Tone Hočevar u ljubljanskom "Delu" od srijede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙