FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mađarska hitno o pojavi ptičje gripe u Rumunjskoj

ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 10. listopada 2005. (Hina) - Mađarski političari izdravstveni radnici u ponedjeljak su počeli hitne pregovore oodgovarajućoj reakciji na pojavu ptičje gripe u susjednoj Rumunjskoj,izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori, prenosi dpa.
ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 10. listopada 2005. (Hina) - Mađarski političari i zdravstveni radnici u ponedjeljak su počeli hitne pregovore o odgovarajućoj reakciji na pojavu ptičje gripe u susjednoj Rumunjskoj, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori, prenosi dpa.

Predviđen je razgovor mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja s ministrom zdravstva Jenom Raczom i ministrom poljoprivrede Joszefom Grafom. Oni će nastojati poduzeti odgovarajuće korake u sklopu reakcije na pojavu ptičje bolesti u susjedstvu, za koju se sumnja da je smrtonosna ptičja gripa, a strategiju djelovanja objavit će tijekom dana.

Slučajevi bolesti kod peradi, čiji simptomi odgovaraju onima kod ptičje gripe, zabilježeni su u petak na jednoj farmi u rumunjskom selu na delti Dunava. Rumunji su odmah počeli s klanjem peradi za koju se sumnja da je zaražena te su izolirali selo u nastojanju da spriječe širenje virusa.

Mađarska je u nedjelju poduzela prvi korak, zabranivši uvoz rumunjske peradi. U Rumunjskoj je od pojave prvog slučaja sumnjive gripe u području delte Dunava cijepljeno 3.500 stanovnika, a u predstojećih nekoliko dana trebalo bi ih se cijepiti 125.000.

Još nije poznato je li riječ o smrtonosnom virusu H5N1 od kojega je od 120 zaraženih u jugoistočnoj Aziji umrlo 60 osoba.

U sjeverozapadnoj turskoj pokrajini Balikesir tijekom noći nastavljeno je ubijanje peradi nakon pojave prvih slučajeva ptičje gripe. Situacija za stanovništvo "nije zabrinjavajuća", rekao je u ponedjeljak turski ministar zdravstva.

U Turskoj je prvi slučaj bolesti potvrđen u subotu te se odmah prionulo klanju zaražene peradi, prenosi France presse.

Stručnjaci EU-a i znanstvenici iz jednog britanskog laboratorija očekuju se u ponedjeljak u Rumunjskoj, gdje će analizirati virus pronađen kod zaraženih ptica, za koji se sumnja da je virus ptičje gripe.

"Riječ je o epidemiologu iz britanskog laboratorija što ga je imenovala Europska unija i stručnjaku ureda za tehničku pomoć EU-u (TAIEX) koji stižu u Rumunjsku kako bi pomogli djelatnicima rumunjskog ministarstva zdravstva", rekla je za France presse dužnosnica Državne veterinarske agencije Alina Monea.

Rumunjski ministar zdravstva Eugen Nicolaescu u nedjelju je istaknuo kako su "samo stručnjaci britanskog laboratorija što ga priznaje EU kompetentni procijeniti o kakvom je virusu u Rumunjskoj riječ".

Agencije u ponedjeljak javljaju kako su grčke vlasti zabranile uvoz peradi iz susjedne Turske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙