FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvo natjecanje za stipendije mladih hrvatskih pjevača

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Od 27. rujna do 1. listopada uHrvatskom narodnom kazalištu i Muzeju Mimara održat će se prvonatjecanje za stipendije mladih hrvatskih pjevača, kako bi seglazbenicima, hrvatskim opernim solistima, pomoglo u karijeri.
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Od 27. rujna do 1. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu i Muzeju Mimara održat će se prvo natjecanje za stipendije mladih hrvatskih pjevača, kako bi se glazbenicima, hrvatskim opernim solistima, pomoglo u karijeri.

Natjecanje organizira HNK, Društvo pokrovitelja HNK u Zagrebu i Vero Vision, a sredstva namijenjena stipendiranju pjevača prikupljena su na VIP Opernom balu održanom u siječnju ove godine u HNK, kazala je na konferenciji za novinare primadona Dunja Vejzović, koja je i organizatorica natjecanja. Društvo pokrovitelja HNK za stipendiranje mladih pjevača raspolaže iznosom od 311 tisuća kuna

Natjecanje je raspisano za dvije kategorije: visokoškolsku za kandidatkinje od 19 do 26 godina i kandidate od 19 do 28 godina te za majstorsku, za kandidatkinje od 23 do 33 godine i kandidate od 23 do 35 godina. U prvu se kategoriju prijavilo 16 kandidata, a u drugu 24, kazala je Vejzović napomenuvši da se uručuje osam stipendija, po četiri u svakoj kategoriji, a stipendije iznose 20.000 kuna, 30.000, 40.000 te 50.000 kuna u brutto iznosu.

Članovi ocjenjivačkog suda istaknute su osobe međunarodnog glazbenog života: Francisco Araiza, intendant HNK ili ravnatelj Opere, Ruža Pospiš Baldani, Dunja Vejzović, Oliver Kretschmar, Mladen Tarbuk, Josip Šego i Manuela Kursidem.

Natjecanje će se održati u tri kruga, 28. i 29. rujna te 1. listopada, kada će biti održan koncert nagrađenih sudionika u objema kategorijama u kojemu sudjeluje orkestar HNK pod ravnanjem Aleksandra Kalajdžića. Na kraju koncerta bit će svečano proglašenje dobitnika i uručenje potvrda o dobivenim nagradama, a prihod od koncerta bit će dodijeljen kao nagrada najboljem izvođaču prema odabiru publike.

Dunja Vejzović je izrazila nadu da će Operni bal, koji je u javnosti izazvao mnoge kontroverze, izgubiti negativan predznak kada se vide rezultati i ulaganje prihoda s bala. Misli i kako je muzika, uz hrvatski turizam i prirodu, glavni segment u kojima Hrvatska može konkurirati Europi.

Natjecanje je pozdravila i novoimenovana intendantica HNK Ana Lederer, istaknuvši kako HNK mora pružiti potporu najboljim mladim umjetnicima bez kojih nema budućnosti Opere. Rekla je kako će se i iduće godine održati Operni bal, jer je tako navedeno u naslijeđenom ugovoru potpisanom na pet godina, napomenuvši da će prihod bala ponovno ići na stipendiranje mladih umjetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙