FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seminar o praktičnoj primjeni sustava kontrole hrane

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Praksa je pokazala da sustavupravljanja sigurnošću hrane - HACCP (Hazard Analysis and CriticalControl Point - Analiza opasnosti kritičnih postupaka procesa) trebabiti alat uprave, a svojina radnika, istaknuto je na današnjemseminaru o praktičnoj primjeni uvođenja sustava cjelovite kontroleneškodljivosti hrane.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Praksa je pokazala da sustav upravljanja sigurnošću hrane - HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza opasnosti kritičnih postupaka procesa) treba biti alat uprave, a svojina radnika, istaknuto je na današnjem seminaru o praktičnoj primjeni uvođenja sustava cjelovite kontrole neškodljivosti hrane.

Seminar su organizirali HGK-Komora Zagreb i tvrtka Ekotours, u suradnji s njenim nizozemskim partnerima s kojima su radili na razvoju modela koji bi u praksi pokazao na koji je način moguće provesti sustav samokontrole u lancu "od polja do stola".

Provedba projekta zdravstveno neškodljive namirnice u proizvodno-potrošačkom lancu svinjetine obuhvatila je dvije farme svinja, dvije klaonice, dva domaća trgovačka lanca i dva hotela, pri čemu se željelo na farmama uspostaviti dobru veterinarsku praksu, standarde klanja u klaonicama, standarde vezane i za površinu mesa, itd.

Stručne analize i praktična iskustva, kako je naglašeno, pokazuju da je neškodljivost hrane u rukama radnika s kojim se dobro upravlja i koje se kvalitetno obrazuje.

Stoga se najboljom pokazala edukacija po sistemu "pokaži-nauči-izvježbaj" u proizvodnom procesu, a nakon uspostave sustava još važnijom za uspjeh ističu neprestano ponavljanje standardiziranih postupaka bez greške. Tako je najbolji način edukacije o primjeni HACCP-a u primjerice kuhinji hotela kuhanje s kuharima koji će, kako je istaknuto, kada razumiju sve rizike samoinicijativno primjeniti zaštitne mjere.

Uz upravljanje procesima i osposobljenosti osoblja, sudionici skupa obrazložili su i ostalih desetak grupa osnovnih čimbenika neškodljivosti proizvoda, od nabave sirovina (npr. kontrole mikrobiološke kvalitete i štetnih kemijskih tvari), okoliša objekta i njegovih tehničko-tehnoloških karakteristika i opreme, do kontrole štetnika, higijene radnog okoliša, higijene ruku i osobne higijene.

Pojedine analize uzoraka pojave epidemija putem hrane pokazuju da ih je više od polovice prouzročeno propustima u higijeni radnog okoliša, opeme, osobnoj higijeni, lošoj sirovini i drugo, a ne u kritičnim postupcima, naglašeno je na skupu.

Predstavnicima trvrtki i proizvođača iz poljoprivredno-prehrambenog sektora tijekom seminara iznijeta su i iskustva Nizozemske u primjeni HACCP sustava, te novih europskih preporuka za npr. higijenu namirnica i pakiranja, kontrolu životinja namijenjenih za ljudsku prehranu, mikrobioloških kriterija za hranu, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙