FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: potvrđena u Rumunjskoj, Turska nabavlja zalihe lijekova

BUKUREŠT, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Rumunjski ministarpoljoprivrede Gheorghe Flutur potvrdio je u četvrtak prisutnost virusaptičje gripe na ptičjim uzorcima uzetim u delti Dunava, dok je turskoministarstvo odlučilo nabaviti zalihu Tamiflua, jedinoga lijeka zagripu kojim se može boriti protiv ptičje gripe.
BUKUREŠT, 13. listopada 2005. (Hina/AFP) - Rumunjski ministar poljoprivrede Gheorghe Flutur potvrdio je u četvrtak prisutnost virusa ptičje gripe na ptičjim uzorcima uzetim u delti Dunava, dok je tursko ministarstvo odlučilo nabaviti zalihu Tamiflua, jedinoga lijeka za gripu kojim se može boriti protiv ptičje gripe.

"Virus ptičje gripe je izoliran i uskoro će biti poslan u Veliku Britaniju kako bi se utvrdilo je li riječ o vrlo patogenom ili slabo patogenom virusu", rekao je Flutur za rumunjsku televiziju Realitatea TV

"Dok čekamo rezultate testiranja, provodimo mjere izolacije žarišta u dunavskoj delti", dodao je.

Direktor državnoga Veterinarskog instituta Stefan Nicolae rekao je kako su stručnjaci "izolirali virus H5 koji bi mogao biti tipa N1".

Europska je komisija u noći sa srijede na četvrtak objavila da je prisutnost "virusa H5 ptičje gripe otkrivena u dva uzorka uzeta od peradi na farmi uz deltu Dunava".

Komisija je napomenula kako su potrebni dodatni testovi koji će odrediti je li riječ o virusu H5N1 od kojega je u Aziji umrlo šezdesetak ljudi i uginulo nekoliko milijuna peradi.

Laboratorij koji odredi EU utvrdit će je li riječ o virusu H5N1.

S druge strane, tursko ministarstvo zdravstva namjerava nabaviti milijun doza Tamiflua, lijeka koji proizvodi švicarska tvrtke Roche.

Nakon vijesti o mogućoj pojavi ptičje gripe u Rumunjskoj i Turskoj, u Turskoj je gotovo zavladala panika i samo za nekoliko dana prodano je 28.000 doza lijeka.

Prošlog je vikenda otkriven jedan slučaj ptičje gripe na sjeverozapadu Turske, no vlasti su objavile kako je širenje bolesti zaustavljeno masovnim ubijanjem peradi i dezinfekcijom područja koje je stavljeno u karantenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙