FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o Finijevoj izjavi: Tko će platiti štete našim žrtvama fašizma?

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesićnegativno je ocijenio najavu talijanskoga ministra vanjskih poslovaGianfranca Finija da će Hrvatska prije ulaska u Europsku uniju moratipodmiriti svoje dugove prema esulima, izvijestio je u večerašnjemDnevniku Hrvatski radio.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik RH Stjepan Mesić negativno je ocijenio najavu talijanskoga ministra vanjskih poslova Gianfranca Finija da će Hrvatska prije ulaska u Europsku uniju morati podmiriti svoje dugove prema esulima, izvijestio je u večerašnjem Dnevniku Hrvatski radio.

Bivša Jugoslavija je potpisala s Italijom sporazum kojim je riješen problem ratne štete, podsjetio je Mesić dodavši kako je Italija sama trebala platiti dio duga svojim građanima. Mesić je dodao, kako napominje radio, da je po sporazumu bivša Jugoslavija zato smanjila svoja potraživanja prema Italiji.

Radio navodi Mesićeve riječi kako "Hrvatska mora otplatiti još jedan manji iznos". "Ako se stvari gledaju na Finijev način, postavlja se pitanje, tko će platiti odštetu našim građanima žrtvama fašizma", upitao je Mesić.

Fini je, po pisanju tršćanskoga "Primorskog lista" koji izlazi na slovenskom jeziku, rekao da Italija u pitanju esula, talijanskih izbjeglica s područja bivše Jugoslavije, neće s Hrvatskom ponoviti pogreške koje je napravila prigodom ulaska Slovenije u EU.

To što je Slovenija uspjela izbjeći plaćanje dugova esulima, Fini je nazvao pogreškom vlade Romana Prodija, koja je dopustila da se to pitanje riješi liberalizacijom tržišta nekretnina u Sloveniji, umjesto vraćanjem imovine esulima u naturi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙