FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić uručio Andreju Mačeku odlikovanje za oca Vladka Mačeka

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićposmrtno je odlikovao pokojnog predsjednika Hrvatske seljačke strankedr. Vladka Mačeka Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom iDanicom, a odlikovanje je danas primio njegov sin, Andrej Maček.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posmrtno je odlikovao pokojnog predsjednika Hrvatske seljačke stranke dr. Vladka Mačeka Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, a odlikovanje je danas primio njegov sin, Andrej Maček.

Predsjednik Mesić dr. Mačeka posmrtno je odlikovao za izniman doprinos borbi za neovisnost i cjelovitost Republike Hrvatske te za zasluge i stradanja za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda.

"Hrvatska je u obvezi da se za veliko djelo zahvali velikom čovjeku", rekao je predsjednik Mesić. Naglasio je da je sporazum "Cvetković-Maček" samo jedna od njegovih (Mačekovih) zasluga. Vladko Maček učinio je puno više od toga jer je utjecao na formiranje političke misli u Hrvatskoj na čemu je izrasla i politička misao današnje Hrvatske, rekao je predsjednik Mesić na svečanosti uručivanja odličja.

Andrej Maček je rekao da mu je izuzetna čast primiti odlikovanje za Vladka Mačeka koji se borio za cjelokupnost i neovisnost Hrvatske.

"Cijeli život je proveo u borbi za slobodu domovine Hrvatske, a sloboda je za njega bila temeljena na principu poštenja, čovječnosti i pravice", rekao je Andrej Maček na prigodnoj svečanosti.

U izaslanstvu su, uz ostale, bili i sadašnji te počasni predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić i Josip Torbar i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙