FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Odluka EU o početku pregovora korak naprijed k integracijama

BEOGRAD,3. listopada(Hina) - Odluka Vijeća Europske unije o početkupregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom iCrnom Gorom, koja je donesena u ponedjeljak u Luxembourgu, signal jeda je državna zajednica učinila "još jedan korak naprijed u procesueuropskih integracija", priopćio je Ured za pridruživanje EU VladeSrbije.
BEOGRAD,3. listopada(Hina) - Odluka Vijeća Europske unije o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom, koja je donesena u ponedjeljak u Luxembourgu, signal je da je državna zajednica učinila "još jedan korak naprijed u procesu europskih integracija", priopćio je Ured za pridruživanje EU Vlade Srbije.

Pregovori s EU će početi 10. listopada, kada će europski komesar za proširenje Oli Rehn vlastima u Beogradu predstaviti Nacrt sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kaže se u priopćenju, te dodaje da se očekuje da će prvi konkretni pregovori o samom sadržaju Sporazuma početi u studenome 2005. godine.

"Današnjom odlukom potvrđeno je da je EU prepoznala i uvažila napore naše zemlje u provođenju neophodnih gospodarskih i društvenih reformi, u ispunjavanju međunarodnih obveza i ostvarivanju preporuka iz Europskog partnerstva kojim je trasiran reformski put SCG ka Europskoj uniji", navodi se u priopćenju.

I ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković pozdravio je odluku iz Luxembourga, te izrazio uvjerenje da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju početi "vrlo brzo", te da svi uvjeti "uz dobru političku volju i odsustvo opstrukcije" mogu biti ispunjeni, "s time što haaška prepreka mora biti uklonjena za najviše dva mjeseca".

Drašković je, kako prenosi agencija Beta, dodao da je EU vrata Sporazumu otvorila "pod uvjetima koji se mogu smatrati privilegiranima", jer je SCG "dobila zeleno svjetlo za tri kolosijeka, jedinstveni za državnu zajednicu, ali i posebne za obje države članice".

I šef Delegacije Europske komisije u Beogradu Josep M. Lloveras izrazio je nadu da bi SCG mogla "vrlo brzo" početi pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te da je "interes da državna zajednica funkcionira, kako bi došlo i do okončanja pregovora".

"Pregovori trebaju teći glatko. Važan je konstruktivan pristup i jaka volja i s razine SCG, zato što ne treba zaboraviti da se o sporazumu treba pregovarati i da se on potpisuje na razini državne zajednice", rekao je Lloveras u izjavi za novopazarski radio "Sto plus".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙