FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Vujanović neće u Beograd dok se ne razjasni vojna afera

PODGORICA, 22. rujna 2005. (Hina) - Crnogorski predsjednik FilipVujanović priopćio je u četvrtak da neće sudjelovati u razgovorima obilo kojim pitanjima između Crne Gore i Srbije dok Vrhovni savjetodbrane državne zajednice SCG (VSO SCG) ne ustvrdi da Ministarstvoobrane nije zloupotrijebljeno u korist Podgorice.
PODGORICA, 22. rujna 2005. (Hina) - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović priopćio je u četvrtak da neće sudjelovati u razgovorima o bilo kojim pitanjima između Crne Gore i Srbije dok Vrhovni savjet odbrane državne zajednice SCG (VSO SCG) ne ustvrdi da Ministarstvo obrane nije zloupotrijebljeno u korist Podgorice.

"Nije Ministarstvo odbrane zloupotrijebljeno u korist Crne Gore, niti su srpski novci trošeni za Crnu Goru. Dok se to ne utvrdi neću sudjelovati u priči oko ostalih pitanja. Mora se održati VSO i mora se to konstatirati", kazao je Vujanović.

Govoreći u srijedu u crnogorskom parlamentu o vojnoj aferi, Vujanović je negirao tvrdnje koje dolaze iz Beograda kako je Ministarstvo obrane preuzela Crna Gora, te da su korištena srpska sredstva za potrebe vojske Crne Gore.

"To je apsolutna neistina i dok se to ne utvrdi ne možemo razgovarati o daljim pitanjima", kategoričan je bio Vujanović, navodeći "da vojna afera ne znači nikakav sukob na relaciji Crne Gore i Srbije, ali da službena Podgorica ne želi ono što hoće srpski ministar financija Mlađan Dinkić, da se njihovi unutarnji odnosi prelamaju preko leđa Crne Gore".

Službena Podgorica je najavila da bi mogla povući sve svoje dužnosnike iz Beograda ukoliko i dalje srpska Vlada bude inzistirala na navodnoj odgovornosti predsjednika SCG Svetozara Marovića u, kako kažu, "inskonstruiranoj vojnoj aferi", koja je rezultirala ostavkom ministra obrane Prvoslava Davinića i financijskom kontrolom njegova Ministarstva.

U Beogradu su takve prijetnje Crne Gore protumačene "slovenskim sindromom", odnosno željom Podgorice za brzim raspadom sadašnje državne zajednice i prije referenduma u Crnoj Gori.

Vujanović je dodao kako se "Crna Gora neće upetljavati u tu aferu, jer je odnos Dinkića i ministra obrane Prvoslava Davinića privatna i stranačka stvar i neka se to izvede do kraja".

Srbijanski ministar financija Dinkić optužio je Davinića i neke vojne dužnosnike za nepotrebne nabavke vojne opreme, zbog kojih je država navodno oštećena za više milijuna eura, proširivši nedavno optužbe i na predsjednika SCG Svetozara Marovića. Davinić je nakon toga odlučio podnijeti ostavku, dok je Marović oštro opovrgnuo optužbe na svoj račun.

(Hina) xdram ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙