FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: Konferencija o meteorološkim satelitima

DUBROVNIK, 19. rujna 2005. (Hina) - U Dubrovniku je danas počelameđunarodna konferencija o meteorološkim satelitima Europskeorganizacije za lansiranje, održavanje i korištenje meteorološkihsatelita EUMETSAT 2005.
DUBROVNIK, 19. rujna 2005. (Hina) - U Dubrovniku je danas počela međunarodna konferencija o meteorološkim satelitima Europske organizacije za lansiranje, održavanje i korištenje meteoroloških satelita EUMETSAT 2005.

Konferencija je okupila 230 sudionika, predstavnika agencija koje se bave eksploatacijom meteoroloških satelita iz SAD-a, Kine, Rusije, Indije te gotovo svih europskih nacionalnih meteoroloških službi i svjetskih sveučilišta. Organizirali su ju Hrvatski državni meteorološki zavod uz potporu Svjetske meteorološke organizacije.

Na početku konferencije dodijeljena je nagrada Europskog meteorološkog društva za mladog znanstvenika, a dobila ju je hrvatska znanstvenica Tanja Trošić, stručna suradnica u grupi za satelitsku oceanografiju Instituta Ruđer Bošković.

Kako je istaknuo Ivan Čačić iz HDMZ-a, održavanje ove konferencije u Dubrovniku znak je podrške europske organizacije EUMETSAT, osnovane 1986., uoči pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske, koji započinju ove godine.

Hrvatska je od početka 2002. pridružena zemlja članica EUMETSAT-a, čija je temeljna zadaća izgradnja, održavanje i korištenje europskog sustava operativnih meteoroloških satelita, operativni monitoring klime i otkrivanje globalnih klimatskih promjena.

Konferencija se održava jednom godišnje u jednoj od zemalja članica.

Skup će trajati do 23. rujna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙