FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS: Poboljšati provedbu hrvatskog Ustavnog zakona o manjinama

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Provedba hrvatskog Ustavnogzakona o pravima nacionalnih manjina mora se poboljšati, ocijenjeno jeu utorak u Zagrebu na konferenciji OESS-a "Ustavni zakon o pravimanacionalnih manjina, tri godine kasnije (2002-2005)".
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Provedba hrvatskog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina mora se poboljšati, ocijenjeno je u utorak u Zagrebu na konferenciji OESS-a "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, tri godine kasnije (2002-2005)".

Predsjedavajući konferencijom, veleposlanik Jorge Fuentes, voditelj Misije OESS-a, izjavio je kako je Zakon "vrlo dobar" - velikodušan i liberalan te bi mogao predstavljati uzor za regiju.

"Međutim, glavni problem je njegova provedba. Naravno, potrebno je više vremena kako bi Zakon bio proveden u potpunosti", izjavio je veleposlanik.

Sudionici su prepoznali nedostatke i dalje mjere koje treba poduzeti u zaštiti političkih prava manjina, njihove zastupljenosti u državnoj upravi, policiji i pravosuđu, prava na obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina kao i načina na koji se o manjinama izvješćuje u medijima.

Jedan od najvažnijih zabilježenih nedostataka je nepostojanje pravnog pojašnjenja o načinu izračunavanja manjinskih kvota u lokalnim skupštinama i o postupcima za zamjenu manjinskih vijećnika.

Na konferenciji je bilo nazočno oko 100 vodećih predstavnika različitih manjina koje žive u Hrvatskoj, kao i državnih ustanova, političkih stranaka, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina usvojio je Hrvatski sabor nakon postignutog međustranačkog konsenzusa 2002. godine, osiguravajući tako sveobuhvatan okvir za odnos prema 22 nacionalne manjine koje žive u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙