FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Policija: Osjećaj sigurnosti Zagrepčana narušen zbog nekoliko teških zločina

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Iako statistički podaci o stanjusigurnosti na zagrebačkom području za prvih devet mjeseci govore otrendu smanjenja kaznenih dijela, u policiji se slažu da je osjećajsigurnosti građana ipak narušen, zbog nekoliko teških zločina,primjerice pljačke Fine i ubojstva dvoje zaštitara.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Iako statistički podaci o stanju sigurnosti na zagrebačkom području za prvih devet mjeseci govore o trendu smanjenja kaznenih dijela, u policiji se slažu da je osjećaj sigurnosti građana ipak narušen, zbog nekoliko teških zločina, primjerice pljačke Fine i ubojstva dvoje zaštitara.

Statistički pokazatelji su dobri, no svjesni smo da je osjećaj sigurnosti kod građana narušen zbog nekoliko težih kaznenih djela, izjavio je danas načelnik PUZ-a Krešimir Šulc na konferenciji za novinare.

Ove se godine dogodilo 16 ubojstava i 53 pokušaja ubojstva, što je za četiri ubojstava i devet pokušaja više nego lani. Razriješeno je 12 ubojstava, a osim ubojstva dvojice zaštitara u Fini još uvijek nisu otkriveni ubojice nogometnog menadžera Dine Pokrovca i zagrebačkog ugostitelja Ivana Budimira.

Šulc je istaknuo da se i dalje intenzivno traga za pljačkašima i ubojicama zaštitara, te da su zbog te istrage zagrebački policajci jučer bili u Beogradu, gdje su razmjenili "neke operativne i zanimljive podatke".

U PUZ-u su zadovoljni gotovo 18-postotnim smanjenjem svih kaznenih djela, što je najbolji rezultat u zadnjih pet godina, a tvrde i da je u prvih devet mjeseci ove godine za 7 posto povećan broj riješenih kaznenih djela.

Za 17,6 posto bilo je manje razbojstava (662) koja su, također, po prvi put u zadnjih nekoliko godina u padu, a razriješeno ih je 45 posto. U policiji napominju da razbojnici manje pljačkaju novčarske ustanove, iako je u prvih devet mjeseci ove godine opljačkano 10 banaka više nego u istom razdoblju lani.

Policija bilježi i manji broj silovanja (11), teških tjelesnih ozljeda ali se, kao i zadnjih godina, bilježi veći broj kaznenih djela vezanih uz zlouporabu droga - u odnosu na lanjskih devet mjeseci više ih je za 26 posto.

Iako se dogodilo 32 posto manje prometnih nesreća, poginulo je 18 osoba više nego lani (92). U policiji su podsjetili da je u samo pet prometnih nesreća poginulo čak 15 osoba te da je glavni uzrok prometnih nesreća i dalje prebrza vožnja.

Statistički podaci ukazuju da se najviše prometnih nesreća dogodi petkom od 14 do 16 sati, a onih sa smrtnim posljedicama subotom između 20 i 22 sata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙