FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istarski župan Jakovčić o osnivanju euroregije

PULA,18. listopada 2005.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić izjavioje danas u Puli kako očekuje od Vlade da prihvati članstvo Istarske iPrimorsko-goranske županije u budućoj euroregiji u kojoj bi osim njihbile talijanske pokrajine Veneto i Friuli Venezia Giulia, austrijskapokrajina Koruška i buduće slovenske regije.
PULA,18. listopada 2005.(Hina) - Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je danas u Puli kako očekuje od Vlade da prihvati članstvo Istarske i Primorsko-goranske županije u budućoj euroregiji u kojoj bi osim njih bile talijanske pokrajine Veneto i Friuli Venezia Giulia, austrijska pokrajina Koruška i buduće slovenske regije.

O osnivanju takve euroregije jučer su u talijanskom gradu Udinama razgovarali predsjednici tih županija, a nakon susreta prihvatili su nacrt teksta Izjave namjera koje državna tijela trebaju prihvatiti da bi se izjava oblikovala i potpisala u roku od 60 dana.

Jakovčić je na konferenciji za novinare također rekao da će "euroregiju obilježiti teritorijalna i povijesna povezanost članica, za razliku od", kako je kazao, jadranske euroregije, kojom on osobno predsjeda i koja je zapravo, ustvrdio je, "udruženje regija uz Jadran".

"Ova euroregija nije program oko kojeg se okupljaju zainteresirane regije, već ustanovljenje euroregije s izvršnim i predstavničkim tijelima na temelju pravnog okvira, u skladu s međunarodnim propisima", izjavio je istarski župan Jakovčić.

Jakovčić je novinare izvijestio i o jučerašnjem prvom susretu s austrijskim političarom Joergom Haiderom, rekavši kako je Haideru predložio da se iskustvo i koncepcija uspješne zaštite prava manjina iz Istre primijeni u stvaranju spomenute euroregije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙