FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana sjednica u povodu Dana Istarske županije

PULA, 24. rujna 2005. (Hina) - U povodu obilježavanja sutrašnjeg DanaIstarske županije i 62. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenjuIstre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom, 25. rujna, večerasje u Puli održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije, nakojoj je predsjednik Anton Peruško izrazio zadovoljstvo što je upravojučer u Hrvatskom saboru izglasan zakon kojim se 25. rujna proglašavaSpomen-danom.
PULA, 24. rujna 2005. (Hina) - U povodu obilježavanja sutrašnjeg Dana Istarske županije i 62. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom Hrvatskom, 25. rujna, večeras je u Puli održana svečana sjednica Skupštine Istarske županije, na kojoj je predsjednik Anton Peruško izrazio zadovoljstvo što je upravo jučer u Hrvatskom saboru izglasan zakon kojim se 25. rujna proglašava Spomen-danom.

Po njegovim riječima ova je odluka proizašla iz saborske Deklaracije o antifašizmu, kojom se potvrđuje da je Republika Hrvatska stvorena na antifašističkim vrijednostima.

"Temelje hrvatske države stvorili su antifašistički borci a nažalost časni borci Domovinskog rata morali su tu slobodu braniti i obraniti. Upravo zato smatram da nema razlike između NOB-a i Domovinskog rata, oba su antifašistička i na njih smo ponosni", rekao je Anton Peruško.

Osvrnuvši se na otvorena pitanja Hrvatske sa Slovenijom, predsjednik Skupštine Istarske županije rekao je da o "pitanju kopnene granice prijepora nema jer je granična crta nesporna". Naglasio je kako bi "prema onima koji ne poštuju hrvatske propise na njenom području uz kanal svetog Odorika, trebalo primjeniti instrumente pravne države".

Glede državne granice na moru, smatra kako do rješenja nije moguće doći bez arbitraže ili pravorijeka međunarodnog suda, a u međuvremenu treba uspostaviti politički mir.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Miho Valić govorio je o povijesnoj važnosti pripojenja Istre matici Hrvatskoj, dodavši kako je sloboda u Istri "plaćena" životima 17 tisuća Hrvata, Talijana, Slovenaca i pripadnika drugih naroda.

Istarski župan Ivan Jakovčić govoreći o aktulanom stanju i razvoju Istarske županije, kazao je kako se Istra nalazi pred novim razvojnim ciklusom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙