FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napredak u povratu umjetnina iz Srbije i Crne Gore

ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupićrekao je danas u Zagrebu nakon prvog sastanka hrvatskog i srpskogpovjerenstva za povrat kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore da je dokraja godine prioritet povratak kulturne baštine u vlasništvu Srpskepravoslavne crkve u Hrvatskoj, koja je odnesena u SiCG u tijekuDomovinskog rata.
ZAGREB, 17. listopada 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić rekao je danas u Zagrebu nakon prvog sastanka hrvatskog i srpskog povjerenstva za povrat kulturnih dobara iz Srbije i Crne Gore da je do kraja godine prioritet povratak kulturne baštine u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, koja je odnesena u SiCG u tijeku Domovinskog rata.

Zainteresirani smo za dobrosusjedske odnose sa SiCG-om, što je za Hrvatsku važno osobito sada, kad smo dobili pregovore za ulazak u EU, rekao je ministar Biškupić na konferenciji za novinare.

Predsjednica hrvatskog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc izvijestila je novinare da će članovi dvaju povjerenstava u utorak i srijedu obići manastire i pravoslavne crkve u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji i sastati se s predstavnicima Srpske pravoslavene crkve kao bi utvrdili uvjete za povrat kulturnih dobara u te crkve i manastire koji su nestali u tijeku agresije na Hrvatsku. Dodala je da će se u Hrvatsku vratiti i vrlo vrijedan ikonostas iz crkve u Boboti u Crnoj Gori.

Članovi Povjerenstva posjetit će manastire Krku, Krupu i Zrmanju te pravoslavne crkve u dvjema županijama.

Šulc je najavila da će o rezultatima posjeta odnosno utvrđivanja stanja na terenu Povjerenstvo izvijestiti novinare na konferenciji koja će se održati nakon obilaska terena.

Predsjednik Komisije za povrat kulturnih dobara Srbije i Crne Gore Vladimir Tomičić je istaknuo da je povrat imovine zajednička obveza obaju minstarstava, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom dobrom suradnjom stručnjaka iz Hrvatske te Srbije i Crne Gore.

Branka Šulc je izvijestila da je do prosinca 2004. u hrvatske muzeje vraćeno više od 21 tisuću umjetničkih predmeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙