FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: 38 slika iz Županije vraćeno u Gradski muzej

POŽEGA, 26. rujna 2005. (Hina) - Nakon jedanaest godina 38 slika, međukojima su neke vrhunske povijesno-umjetničke vrijednosti, vraćeno jeiz zgrade Požeško-slavonske županije u požeški Gradski muzej.
POŽEGA, 26. rujna 2005. (Hina) - Nakon jedanaest godina 38 slika, među kojima su neke vrhunske povijesno-umjetničke vrijednosti, vraćeno je iz zgrade Požeško-slavonske županije u požeški Gradski muzej.

Povrat slika zbog krajnje neprikladna držanja po hodnicima, u vijećnici i županijskim uredima zatražilo je Upravno vijeće Gradskog muzeja, predstavnici kojeg su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili i da je dio slika oštećen, a da je nestala slika akademskog slikara Zvonimira Wyroubala, osnivača Hrvatskog restauratorskog zavoda. Riječ je o ulju na lesonitu s krajolikom Maksimira, a tržišna mu je vrijednost desetak tisuća kuna.

"Na žalost, Požeško-slavonska županija nije prijavila nestanak slike, već je to učinilo Upravno vijeće Gradskog muzeja. Policija je ispitala slučaj i proslijedila ga Državnom odvjetništvu, no rezultati istrage još nisu poznati", rekao je predsjednik Vijeća dr. Marijan Cesarik.

Također je istaknuo kako je zgrožen činjenicom da tako vrijedne slike nisu bile osigurane kod osiguravajućih društava, a ni zaštićene po propisima, te je sada teško procijeniti naknadu štete.

"Na većini slika je debeo sloj prašine i duhanskog dima koji se mora odmah ukloniti kako se ulja ne bi dalje oštetila", izjavila je ravnateljica Gradskog muzeja Maja Žebčević-Matić.

Oštećenja na slikama u županijskoj zgradi nedavno je zamijetila kustosica povijesti umjetnosti Lidija Španiček-Ivančević, te o tome izvijestila Gradski muzej koji je odmah zatražio povrat umjetnina.

Kad osječka Galerija likovnih umjetnosti procijeni štete, slike će biti poslane na restauraciju. Te će slike umjetnine ubuduće biti u stalnu postavu Gradskog muzeja, a među njima su i najuspjeliji portreti velikih župana koje su izradili velikani hrvatske moderne Miroslav Kraljević, Vlaho Bukovac, Bela Čikoš Sesija i drugi.

Među umjetninama su i ulja Gustava Poše, jednog od požeških predstavnika "muenchenskog kruga", te slike nepoznatih baroknih majstora iz 18. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙