FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veleposlanik SiCG u Vukovaru

VUKOVAR, 19. rujna 2005. (Hina) - Vukovarski gradonačelnik TomislavŠota razgovarao je danas s veleposlanikom Srbije i Crne Gore uRepublici Hrvatskoj Milanom Simurdićem o uspostavi gospodarske,međugranične suradnje između Vukovara i prekodunavskih mjesta uVojvodini te o povratu imovine Srpske pravoslavne crkve u Vukovaru.
VUKOVAR, 19. rujna 2005. (Hina) - Vukovarski gradonačelnik Tomislav Šota razgovarao je danas s veleposlanikom Srbije i Crne Gore u Republici Hrvatskoj Milanom Simurdićem o uspostavi gospodarske, međugranične suradnje između Vukovara i prekodunavskih mjesta u Vojvodini te o povratu imovine Srpske pravoslavne crkve u Vukovaru.

Vukovarske vlasti inicirat će prekograničnu suradnju s vojvođanskim gradom Bačom kako bi se omogućilo korištenje vukovarske Ade, rekao je gradonačelnik Šota .

Taj riječni otok na Dunavu, iako katastarski pripada Republici Hrvatskoj, od 1991. nalazi se pod kontrolom Srbije i Crne Gore te je postao predmetom međudržavnih dogovora o razgraničenju na Dunavu.

Na pitanje novinara mogu li lokalne samouprave "nešto dogovoriti što još uvijek nije dogovoreno na razini dviju država", veleposlanik Milan Simurdić ocijenio je kako u rješavanju međudržavnih problema te uspostavi suradnje pravi poticaji trebaju dolaziti iz lokalne samouprave.

"Ako su ti poticaji obrazloženi, niti jedna središnja vlast ne može ih prešutjeti", zaključio je dodajući kako eventualni dogovori između Bača i Vukovara o zajedničkom korištenju vukovarske Ade "ne prejudiciraju konačno rješenje međudržavnog razgraničenja između SiCG i RH".

Simurdić je također poručio kako kroz malograničnu i gospodarsku suradnju s Vukovarom Srbija i Crna Gora želi dati doprinos "oporavku grada koji je previše patio da bi nastavio i dalje tako".

O povratu imovine Srpske pravoslavne crkve novinarima je govorila glavna konzulica SiCG u Vukovaru Bojana Ristić rekavši kako je vukovarskom gradonačelniku predložila da se "proces vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve, koji je počeo u Zagrebu, nastavi i u Vukovaru".

"Bilo bi dobro da se i u Vukovaru taj proces krene", ocijenila je dodavši da je gradonačelnika Šotu upozorila na potrebu ubrzanja obnove vukovarske pravoslavne crkve svetoga Oca Nikolaja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙