FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojna vježba "Štit 2005." na Kamenjaku

PULA,10. listopada 2005.(Hina) - Od danas do 21. listopada na poligonurta Kamenjak u Premanturi u općini Medulin održat će se vojna vježba"Štit 2005." koja se od 1994. kontinuirano izvodi na tom području.
PULA,10. listopada 2005.(Hina) - Od danas do 21. listopada na poligonu rta Kamenjak u Premanturi u općini Medulin održat će se vojna vježba "Štit 2005." koja se od 1994. kontinuirano izvodi na tom području.

Kako je istaknuo zapovjednik vježbe te načelnik odjela protuzračne obrane u Zapovjedništvu kopnene vojske pukovnik Branko Vincelj na današnjoj konferenciji za novinare u Puli, to je najveća vježba postrojbi PZO-a OSRH. Na njoj će sudjelovati 618 ročnih vojnika, gardista dočasnika i časnika, a provodit će se obuka i uvježbavanje postrojbi za topničko i raketno gađanje ciljeva u zračnom prostoru.

Po riječima pukovnika Vincelja, vježbom su predviđene tri aktivnosti: u prvom tjednu provodit će se trenažna gađanja topničkih i raketnih postrojbi PZO-a na stvarnom cilju koja predstavljaju najosnovniji oblik obuke u gađanju ciljeva u zraku. U nastavku vježbe održat će se ispitno-školska gađanja ciljeva u zračnom prostoru kojima se provjerava koliko su postrojbe taktički i paljbeno sposobne.

Nakon tih aktivnosti, dodao je Vincelj, uslijedit će najvažniji stupanj obuke, odnosno bojna gađanja ciljeva u zračnom prostoru.

"Sve aktivnosti izvodit će se u zraku iznad mora. Tijekom ove vježbe nema gađanja na kopnu", poručio je zapovjednik vježbe "Štit 2005." pukovnik Branko Vincelj. Dodao je kako je poseban naglasak ove vježbe stavljen i na sigurnosne mjere te na mjere zaštite prostora na kojemu se vježba izvodi jer je rt Kamenjak zaštićeno područje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙