FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katalonski status autonomije poštivat će španjolski Ustav

MADRID, 16. listopada 2005. (Hina/AFP) - Šef španjolske vlade Jose LuisRodriguez Zapatero kazao je u nedjelju da novi status prošireneautonomije za Kataloniju "mora biti modificiran", ali da će poštivatii "španjolski Ustav i nacionalne identitete".
MADRID, 16. listopada 2005. (Hina/AFP) - Šef španjolske vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero kazao je u nedjelju da novi status proširene autonomije za Kataloniju "mora biti modificiran", ali da će poštivati i "španjolski Ustav i nacionalne identitete".

Statusom koji je 30. rujna usvojilo gotovo 90 posto zastupnika regionalnog katalonskog parlamenta i koji od 2. studenoga trebaju razmotriti zastupnici središnjeg kongresa u Madridu, definira se Katalonija kao punopravna "nacija", što je naziv a priori nespojiv s Ustavom.

"Nacrt treba promijeniti", posebice u poglavlju o financiranju, kazao je Zapatero u intervjuu privatnoj radio postaji Cadena Ser, bliskoj socijalističkoj vladi. No, "jamčim da će status izaći iz parlamenta s punim poštivanjem Ustava i nacionalnih identiteta", dodao je on.

Prema ispitivanju Instituta Gesop objavljenom u nedjelju u dnevniku Periodico de Catalunya 46 posto Španjolaca misli da se statusom želim slomiti jedinstvo Španjolske, nasuprot 43,3 posto onih koji u to ne vjeruju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙