FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove žrtve u Iraku, zasjedanje parlamenta o nacrtu ustava

BAGDAD, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Osamnaest Iračana, uglavnompolicajaca i vojnika, ranjeno je u nizu napada u srijedu u Iraku, uočireferenduma o prijedlogu ustava koji će se održati u subotu.
BAGDAD, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Osamnaest Iračana, uglavnom policajaca i vojnika, ranjeno je u nizu napada u srijedu u Iraku, uoči referenduma o prijedlogu ustava koji će se održati u subotu.

Tri stražara i tri civila ranjeni su u srijedu ujutro u napadu automobilom bombom na konvoj koji je trebao pratiti sunitskog državnog tajnika u Bagdad, izjavio je neimenovani izvor ministarstva unutarnjih poslova.

"Konvoj je pripadao državnom tajniku pokrajinskih poslova Saadu Naif al-Hardaneu, ali on nije bio ni u jednom vozilu", dodao je isti izvor.

Hardane je sunit i već je primao prijetnje jer je pristao biti član vlade premijera Ibrahima Jaafarija.

Tri su policajca ranjena u eksploziji bombe koja je postavljena na mjestu napada automobilom bombom na američki konvoj.

Osim toga, sedam vojnika i dva civila ranjeni su u atentatu automobilom bombom na konvoj blizu Baaqube, 60 kilometara od Bagdada.

U srijedu bi se trebao sastati irački parlament kako bi razmotrio nacrt ustava nakon što je dobio potporu jedne utjecajne sunitske skupine - Iračke islamske stranke - za dogovor o promjenama u nacrtu.

No protivljenje ustavu, tri dana prije referenduma, i dalje je jako među ostalim sunitskim skupinama.

"Na sastancima u posljednjih nekoliko dana postignuti su rezultati i čekamo da ih danas podnesemo Nacionalnoj skupštini kako bi dobili potporu i zajamčili uspjeh ustava", kazao je glasnogovornik predsjednika parlamenta Muhand Abdul Jabar.

Dužnosnici vladajuće šijitske većine izjavili su da su s Iračkom islamskom strankom dogovoreni amandmani u četiri članka nacrta ustava o kojima bi trebao glasovati parlament.

Zbog jakog sunitskog protivljenja ustavu, šijitsko-kurdska vladajuća koalicija ponudila je ranije ovoga tjedna pregovore o amandmanima kojima bi se ublažile sunitske zamjerke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙