FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katalonski parlament usvojio statut proširene autonomije

BARCELONA, 30. rujna 2005. (Hina) - Zastupnici parlamenta Katalonijeusvojili su u petak u Barceloni novi statut koji bi toj bogatojpokrajini sjeveroistočne Španjolske trebao jamčiti širu autonomiju,ali i naići na protivljenje središnje vlade i parlamenta u Madridu,prenose mediji.
BARCELONA, 30. rujna 2005. (Hina) - Zastupnici parlamenta Katalonije usvojili su u petak u Barceloni novi statut koji bi toj bogatoj pokrajini sjeveroistočne Španjolske trebao jamčiti širu autonomiju, ali i naići na protivljenje središnje vlade i parlamenta u Madridu, prenose mediji.

Statut je u petak prihvaćen sa 120 glasova, a protiv su glasovali zastupnici konzervativne Narodne stranke (PP) u pokrajinskom parlamentu upozoravajući da je za njega potreba ustavna reforma, prenosi dnevnik El Mundo.

I stručno savjetodavno tijelo katalonske vlade upozorilo je da prijedlog sadrži 19 elemenata protivnih ustavu, a poglavito se to odnosi na izjavu da Katalonija ima pravo na samoupravu temeljem njezinih "povijesnih prava" koja joj se ne mogu oduzeti.

Statut proširene autonomije trebaju potvrditi i zastupnici nacionalnog parlamenta u Madridu u utorak, a predsjednik katalonske vlade podsjetio je da je španjolski premijer, socijalist Jose Luis Rodriguez Zapatero, najavio da će poduprijeti odluku pokrajinskog parlamenta.

Novi katalonski statut, slažu se analitičari, zadat će glavobolje Zapateru, kojega političari konzervativnog PP-a nerijetko opisuju kao čovjeka koji otvara vrata za "balkanizaciju" Španjolske.

Promatrači pritom upozoravaju na premijerov osjetljiv položaj jer mu većina u parlamentu umnogome ovisi o potpori lijeve katalonske stranke Esquerra Republicana de Catalunya, koja bi ga mogla napustiti usprotivi li se on zahtjevu za širu autonomiju.

Katalonija je ograničenu autonomiju dobila 1978. godine, nakon smrti diktatora generala Francisca Franca.

Kritičari upozoravaju da će, odobri li joj središnja vlada proširenu autonomiju, katalonski primjer slijediti druge regije, poglavito Baskija na sjeveru zemlje.

Prije gotovo godinu dana baskijski parlament izjasnio se za svoje pravo na otcjepljenje od Španjolske, što je tada oštro osudila središnja vlada u Madridu.

Katalonija sa sedam milijuna ljudi jedan je od motora španjolskoga gospodarstva u kojemu sudjeluje s 18 posto BDP-a i glavna je teza zagovornika široke autonomije da pokrajina iz središnje blagajne dobija manje nego li u nju uplaćuje, poglavito kad je riječ o porezima kojima Madrid potpomaže siromašne regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙