FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irak: Postignut dogovor o ustavnim amandmanima

BAGDAD, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Šijitski, suntiski i kurdskičelnici u srijedu su izjavili kako su postigli dogovor o amandmanimana prijedlog nacrta iračkog ustava, tri dana prije referenduma o tomdokumentu, izjavio je u srijedu predsjednik iračkog parlamenta JalalTalabani.
BAGDAD, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Šijitski, suntiski i kurdski čelnici u srijedu su izjavili kako su postigli dogovor o amandmanima na prijedlog nacrta iračkog ustava, tri dana prije referenduma o tom dokumentu, izjavio je u srijedu predsjednik iračkog parlamenta Jalal Talabani.

Talabani je potvrdio na konferenciji za novinare da su promjene dogovorene na sastanku članova šijitsko-kurdske vladajuće koalicije i utjecajne sunitske skupine.

Na konferenciji za novinare u Bagdadu irački su čelnici pozdravili postizanje dogovora za koje je zaslužno američko veleposlanstvo, nadajući se da će to omogućiti glasove za ustav i među sunitskim Arapima.

Iračka islamska stranka, glavna politička formacija sunita u zemlji, već je objavila da je pristala na dogovor o amandmanima te je pozvala sljedbenike da glasuju za ustav.

"Ovo je povijesni dan. Uvjeren sam da ćemo ostvariti konsenzus o ustavu i na dan referenduma. Taj je ustav element koji će ojačati jedinstvo iračkog naroda", rekao je predsjednik parlamenta.

"Nadam se da će taj dogovor značiti početak suradnje nove vrste između svih Iračana", dodao je, napomenuvši kako više nema razloga za dobacivanje teksta.

Prema njegovim riječima, sudjelujući u političkom procesu suniti će imati dobro predstavništvo u budućem parlamentu i imat će riječ o konačnom obliku političkog režima u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙