FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi čelnik japanske oporbe želi izmijene pacifističkog ustava

TOKIO, 18. rujna 2005. (AP) - Novi čelnik japanske oporbene Demokratskestranke Seiji Maehara, najavio je u nedjelju da će tražiti izmjenepacifisitičkog ustava zemlje kako bi se japanskoj vojsci omogućilosnažnije angažiranje izvan zemlje.
TOKIO, 18. rujna 2005. (AP) - Novi čelnik japanske oporbene Demokratske stranke Seiji Maehara, najavio je u nedjelju da će tražiti izmjene pacifisitičkog ustava zemlje kako bi se japanskoj vojsci omogućilo snažnije angažiranje izvan zemlje.

Konzervativac Maehara, izabran dan ranije na čelo Demokratske stranke poslije njezinog poraza na izborima, kazao je da Japan mora svojoj vojsci dati izričito pravo da uzvrati ako zemlja bude napadnuta, te također u ustav uključiti novi članak koji će regulirati ulogu vojske u pružanju pomoći saveznicima.

Izmjene japanskog ustava, koji su napisale američke okupacijske snage nakon II. svjetskog rata, prioritet je za obje najjače japanske stranke, ali se on ne slažu oko tog što treba mijenjati.

Članak 9. japanskog ustava zabranjuje uporabu sile u rješavanju međunarodnih sporova.

Ojačana svojom premoćnom pobjedom, japanska vladajuća koalicija premijera Junichira Koizumija, najavila je da će idućeg tjedna formirati odbor koji će se baviti izmjenama ustava.

Analitičari procijenuju da bi stajališta Maehare mogla izazvati jaz prema umjerenijim članovima njegove stranke, koji se odlučno protive Koizumijevu slanju japanskih vojnika u Irak i u druge prekomorske misije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙