FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fičor: 2005. još uspješnija za hrvatsko tržište kapitala

NOVIGRAD, 7. listopada 2005. (Hina) - Na hrvatskom tržištu kapitala2005. mogla biti još uspješnija od rekordne 2004., o čemu govorepodaci za prvih devet mjeseci ove godine, a jednu od značajnijih ulogau tome trebala bi imati država kroz privatizaciju državnih poduzećaputem burzi.
NOVIGRAD, 7. listopada 2005. (Hina) - Na hrvatskom tržištu kapitala 2005. mogla biti još uspješnija od rekordne 2004., o čemu govore podaci za prvih devet mjeseci ove godine, a jednu od značajnijih uloga u tome trebala bi imati država kroz privatizaciju državnih poduzeća putem burzi.

Istaknuo je to na otvaranju XV. godišnje Konferencije Zagrebačke burze u Novigradu predsjednik Komisije za vrijednosne papire Miljenko Fičor.

Intenzitet trgovanja u danima nakon otvaranja pregovora Hrvatske s Europskom unijom, rast prometa i indeksa obiju burzi, predstavlja pozitivan trend koji bi među ostalim trebao ponovo privući strane investitore.

U tom će dijelu vrlo značajno biti ponašanje države u smislu već najavljene privatizacije Ine preko burze, ali i mogućnosti da se i ostala državna poduzeća tako privatiziraju, kazao je Fičor.

Govoreći o radu Komisije za vrijednosne papire i zbivanjima na tržištu vrijednosnica tijekom ove godine, Fičor je rekao kako su za razliku od 2004. izostala velika korporativna izdanja, no da je ovu godinu obilježilo znatno više korporativnih preuzimanja - do sada ukupno 30.

Ujedno, Fičor je za idući tjedan najavio novo uvrštenje u najvišu kotaciju Zagrebačke burze, ne želeći navesti o kojoj se tvrtki radi.

Neslužbeno se, pak, nagađa da je riječ o tvrtki Medika, koja svoj izlazak u prvu kotaciju najavljuje već duže vrijeme.

Najavljena javna ponuda 15 posto dionica Ine na burzi, prema riječima direktora Zagrebačke burze Marinka Papuge, za tržište će biti sličan poticaj kao i izlistavanje Plive i Podravke 1996. godine.

Ovogodišnja konferencija Zagrebačke burze okupila je 350 sudionika, a naglasak skupa je na očekivanim prilagodbama regulaciji i zakonodavstvu Europske unije, kapacitetima financijskog sustava Hrvatske te izazovima i perspektivama hrvatske osiguravajuće industrije.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙