FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korekcije na američkim burzama, londonski Ftse najviši od 2001.

NEW YORK, LONDON, 18. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zabrinutosti ulagačaoko korporativnih zarada zbog negativnog utjecaja uragana Katrine,visokih cijena nafte i slabije osobne potrošnje potaknuli su prošlogatjedna korekcije cijena dionica na američkim burzama. Istodobno, nalondonskoj burzi Ftse indeks dosegnuo je najvišu razinu u zadnječetiri godine, dok je frankfurtski DAX potonuo pod pritiskomneizvjesnosti oko rezultata nedjeljnih izbora u Njemačkoj.
NEW YORK, LONDON, 18. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Zabrinutosti ulagača oko korporativnih zarada zbog negativnog utjecaja uragana Katrine, visokih cijena nafte i slabije osobne potrošnje potaknuli su prošloga tjedna korekcije cijena dionica na američkim burzama. Istodobno, na londonskoj burzi Ftse indeks dosegnuo je najvišu razinu u zadnje četiri godine, dok je frankfurtski DAX potonuo pod pritiskom neizvjesnosti oko rezultata nedjeljnih izbora u Njemačkoj.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,34 posto, na 10.642 boda. Samo u utorak potonuo je 0,8 posto, što je bio njegov najveći dnevni postotni gubitak u gotovo mjesec dana. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,7 posto, na 2.160 bodova.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica diva potrošne robe Procter&Gamblea, koja je oslabila 1,8 posto na 55,54 dolara nakon što su analitičari Bear Stearnsa smanjili svoje procjene tromjesečne zarade te kompanije. Kao razlog naveli su utjecaj Katrine na smanjenje prodaje potrošne robe u Meksičkom zaljevu. Potonula je, za 11 posto, na 44,79 dolara, i dionica on-line trgovca Best Buy, jer je izvijestio o tromjesečnoj zaradi i procjenama poslovanja ispod očekivanja Wall Streeta.

Cijena benzina na američkom tržištu od utorka je ponovno porasla zbog značajnog pada američkih zaliha u prethodnome tjednu. Barel nafte poskupio je u srijedu iznad 65 dolara, nakon što je američka vlada izvijestila o većem od očekivanja padu zaliha nafte. "Toliko je mnogo neizvjesnosti u pogledu cijena energenata pa se na tržištima dionica posluje u uskom rasponu. U idućih nekoliko mjeseci vidjet ćemo koliko će uragan Katrina naštetiti ili doprinijeti rastu cijena dionica. Zasad ulagači čekaju", ocijenio je raspoloženje na tržištu Brad Pleimann, čelnik trgovanja pri Piper Jaffrayu. Najviše su bile pogođene dionice industrijskih kompanija, velikih potrošača energenata, poput Caterpillara kojem je dionica oslabila 1,9 posto, te United Technologiesa, za 1,1 posto.

Očekuje se da Fed u idući utorak podigne kamatne stope, no ulagači nisu sigurni što će Vijeće za monetarnu politiku objaviti u svom priopćenju o gospodarstvu nakon pokazatelja o industrijskoj aktivnosti i inflaciji. "Ako vjerujete da će više kamatne stope zakočiti gospodarstvo, cijeli tehnološki sektor je sumnjiv jer potrošnja kompanija na informatičku tehnologiju ovisi o smjeru u kojem ide gospodarstvo. Više kamatne stope usporit će gospodarski rast a to će biti posebno bitno za izglede tehnoloških dionica te će ograničiti rast cijena na Nasdaqu", rekao je Hans Olsen, investicijski strateg pri Bingham Legg Advisersu u Bostonu.

Od ostalih gubitnica ističe se dionica zrakoplovne kompanije Northwest Airlines, koja je potonula 52,6 posto zbog toga što je zatražila zaštitu od stečaja. Zbog istog razloga dionica Delta Air Linesa spustila se 8,2 posto.

No, nije sve bilo tako crno. Početkom tjedna najava novih vrijednih akvizicija u informatičko-tehnološkom sektoru potaknula je ulagače na kupovine tih dionica. Softverska kompanija Oracle najavila je akviziciju svog rivala Siebel Systemsa za 5,85 milijardi dolara, što je podiglo cijene dionica Siebela za 12,7 posto, a Oraclea za 1,6 posto. Nadalje, internetska on-line kompanija EBay pristala je platiti za Internet telefonsku kompaniju Skype 4,1 milijardu dolara, što joj je podiglo cijenu dionica za 0,8 posto. Dionice internetskih pretraživača Googlea i Yahooa također su poskupjele i to za 3,6 odnosno 1,3 posto. "Vijesti o akvizicijama poprilično su pozitivne jer ukazuju na mentalitet koji gleda unaprijed i voljan je trošiti. Sada je vrijeme kada korporacije žele trošiti novac zbog svojih dobrih zarada i snažnih viškova gotovine", izjavila je Barbara Marcin, menadžerica pri Gabelli Asset Managementu.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su najviše razine u zadnjih 40 mjeseci, kako je cijena nafte oslabila s rekordnih razina. Ipak, zabrinutosti oko rezultata njemačkih izbora u nedjelju, koji bi mogli utjecati na kašnjenje korporativnih i gospodarskih reformi u toj zemlji, ograničile su dobitke, istodobno pritisnuvši raspoloženje na Frankfurtskoj burzi, čiji je DAX indeks imao najlošiju izvedbu među europskim indeksima, potonuvši 0,4 posto, na 4.987 bodova. "Ispitivanja javnog mnijenja u Njemačkoj očito pokazuju tijesan rezultat, cijene nafte su blago porasle a euro jača, što nikad nije dobro za DAX. Priča se i da se nekih pozicija rješavaju hedge fondovi", kazao je jedan trgovac.

Londonski Ftse indeks, pak, poskočio je 0,9 posto, na najvišu razinu od kolovoza 2001. u visini 5.408 bodova.

Olakšanje ulagačima pružile su cijene nafte koje su se, čini se, stabilizirale na oko 65 dolara budući su zabrinutosti o kasnom ponovnom početku rada na američkim naftnim poljima i rafinerijama nakon uragana Katrina nadjačane naznakama usporavanja rasta globalne potražnje. No, u naftnom su sektoru na gubitku bile dionice uslijed pada cijena nafte. Pritom su dionice naftnih divova British Petroleuma i Totala pojeftinile po 1,5 posto i ponajviše pritisnule dionice europskih kompanija.

Na strani dobitnika isticao se francuski proizvođač vojne elektronike Thales, čije su dionice ojačale više od tri posto nakon što su novi izvršni direktori EADS-a izjavili da pozorno prate tu francusku kompaniju. "U kontaktu smo s ljudima u Thalesu, vodimo rasprave", kazao je jedan od čelnika EADS-a Noel Forgeard za Financial Times, potaknuvši špekulacije o preuzimanju.

Znatno su poskupjele uslijed rasta cijena zlata na najvišu razinu u zadnjih 17 godina i dionice rudarskih kompanija, koje su u prosjeku poskupjele 2,2 posto. Pritom su dionice Anglo Americana ojačale tri posto a Rio Tinta za 2,9 posto.

Veće dobitke bilježile su i dionice automobilske industrije, u prosjeku za 0,57 posto, jer je jedno udruženje automobilskih proizvođača objavilo da je broj novih registracija vozila u kolovozu dosegnuo najviše razine dosad zabilježene u tom mjesecu uslijed novih modela, poticaja i snažnije potražnje. Po dobitcima se ponajviše isticao Fiat, čije su dionice poskupjele gotovo dva posto, te Volkswagen, na dobitku od gotovo jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je u tome razdoblju 2,1 posto, na 12.959 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙