FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU daje zeleno svjetlo za sklapanje SSP-a sa SCG-om

BRUXELLES, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija planiraidućeg ponedjeljka Srbiji i Crnoj Gori dati zeleno svjetlo zasklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvikorak na putu prema članstvu u Europskoj uniji, objavila je u srijeduglasnogovornica EU-a.
BRUXELLES, 28. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Europska unija planira idućeg ponedjeljka Srbiji i Crnoj Gori dati zeleno svjetlo za sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvi korak na putu prema članstvu u Europskoj uniji, objavila je u srijedu glasnogovornica EU-a.

Europsko "da" SSP-u sa SCG-om trebalo bi se dogoditi samo nekoliko dana prije pete obljetnice rušenja Slobodana Miloševića.

Cristina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Javiera Solane, kazala je da će on takvu poruku prenijeti predsjedniku SCG-a Svetozaru Maroviću s kojim kasnije u srijedu ima predviđen sastanak u Bruxellesu.

"Reći ćemu mu da je interno sav posao obavljen", rekla je Gallach.

Izaslanici 25 zemalja članica Unije trebaju u četvrtak usuglasiti pregovarački okvir za SSP sa Srbijom i Crnom Gorom, a tu bi odluku 3. listopada, u ponedjeljak, trebali potvrditi ministri vanjskih poslova EU-a.

Marović je ranije ovoga mjeseca naznačio da bi mogao podnijeti ostavku zbog kritika zbog oslabljene državne veze između Srbije i Crne Gore, te afere oko nabavke opreme za obranu, za koju su optuženi crnogorski dužnosnici, a rezultirala je i ostavkom ministra obrane.

Gallach je priznala da je državna zajednica SCG krhka ali je odbacila medijska izvješća da će Solana putovati u Srbiju i Crnu Goru idućeg tjedna kako bi predstavio novi plan odnosa između njih.

"Ovo je najbolji okvir koji imamo da ih približimo Uniji", kazala je.

SSP je prvi korak u procesu pristupanja EU-u koji traje godinama, ali sam po sebi ne jamči članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙