FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crkve u Zimbabveu odlučile prekinuti poligamiju kako bi suzbile aids

HARARE, 18. rujna 2005. (Hina/dpa) - Više od 70 crkava u Zimbabveuobvezalo se prekinuti u toj zemlji duboko ukorijenjenu tradicijupoligamije kako bi pomogle u suzbijanju širenja virusa HIV-a međustanovništvom, objavili su nedjelju lokalni mediji u Harareu.
HARARE, 18. rujna 2005. (Hina/dpa) - Više od 70 crkava u Zimbabveu obvezalo se prekinuti u toj zemlji duboko ukorijenjenu tradiciju poligamije kako bi pomogle u suzbijanju širenja virusa HIV-a među stanovništvom, objavili su nedjelju lokalni mediji u Harareu.

Crkve, sve članice Apostolske ili Zionske sekte, usvojile su zajedničku rezoluciju kojom zabranjuju poligamiju među svojim sljedbenicima, kojih je više od 2 milijuna od ukupno 11,6 milijuna stanovnika Zimbabvea.

"Crkva odbija sve oblike poligamije, članovi naših vjerskih zajednica trebaju se držati partnera kojeg imaju i ne tražiti nove žene", kaže se u priopćenju crkava.

Zimbabve ima jednu od najviših stopa aidsa na svijetu. Procjenjuje se da je svaki četvrti odrasli zaražen virusom HIV-a. Najmanje 2 tisuće ljudi svakog tjedna u Zimbabveu umire od aidsa.

Više od 70 biskupa crkvi Apostolske sekte raširene u deset pokrajina Zimbabvea računa s jakim otporom stanovništva. Apostolska crkva odbija koristiti modernu medicinu, preferirajući liječnje vjerom. Dosada ta sekta nije priznavala postojanje virusa HIV-a. Međutim, u rezoluciji udruženih crkvi Apostolske sekte prvi se put jasno navodi "kako je svima postalo razvidno da samo vjera ne može pomoći u iskorijenjivanju pandemije virusa HIV-a i aidsa".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙