FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran zaprijetio nastavkom prerade urana ako ga se prijavi Vijeću sigurnosti

TEHERAN, 20. rujna 2005. (Hina/AFP) - Iran je u utorak obznanio da ćenastaviti s preradom urana i razmotriti dopuštenje za kratkemeđunarodne inspekcije svojih postrojenja ako ga se prijavi Vijećusigurnosti UN-a.
TEHERAN, 20. rujna 2005. (Hina/AFP) - Iran je u utorak obznanio da će nastaviti s preradom urana i razmotriti dopuštenje za kratke međunarodne inspekcije svojih postrojenja ako ga se prijavi Vijeću sigurnosti UN-a.

"Ako nas se prijavi Vijeću sigurnosti, razmotrit ćemo naše stajalište o dodatnom protokolu i nećemo oklijevati da nastavimo s obogaćivanjem urana", rekao je glavni iranski pregovarač za nuklerna pitanja Ali Larijani.

Dodatni protokol odnosi se na sporazum o nuklearnoj neproliferaciji (NPT) koji jamči kratke inspekcije nuklearnih postrojenja.

Europska trojka (Njemačka, Francuska, Britanija) je u nacrtu rezolucije, predstavljenom u ponedjeljak navečer u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju, optužila Iran da krši obveze u vezi s nuklearnim jamstvima i taji vitalne podatke te je od IAEA zatražila da pitanje iranskoga nuklearnog programa proslijedi Vijeću sigurnosti UN.

Larijani je također zaprijetio da će Iran prestati prodavati naftu onim zemljama koje mu uskrate potporu za razvoj civilne nuklearne energije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙