FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josip Jović otputovao za Den Haag

SPLIT, 14. listopada 2005.(Hina) - Novinar Josip Jović, nakon što jejučer pušten iz pritvora splitskog Okružnog zatvora, otputovao jejutros prvim zrakoplovom za Zagreb u 6.15 sati odakle bi u 8.30 trebaonastaviti prema Den Haagu gdje bi se pred Vijećem ICTY-ja trebaoizjasniti po optužnici za nepoštivanje tog suda.
SPLIT, 14. listopada 2005.(Hina) - Novinar Josip Jović, nakon što je jučer pušten iz pritvora splitskog Okružnog zatvora, otputovao je jutros prvim zrakoplovom za Zagreb u 6.15 sati odakle bi u 8.30 trebao nastaviti prema Den Haagu gdje bi se pred Vijećem ICTY-ja trebao izjasniti po optužnici za nepoštivanje tog suda.

Jović je prije ulaska u zrakoplov novinarima izjavio kako ne zna kako će točno izgledati njegovo izjašnjavanje pred sucima Međunarodnog suda za ratne zločine i kada je točno predviđeno njegovo pojavljivanje.

"Pretpostavljam da će već danas biti održano prvo ročište, odnosno, moje izjašnjavanje o krivnji, a ne nikakva rasprava i da ću se već večeras vratiti natrag u Split", kazao je Jović.

"Naravno, izjasnit ću se da nisam kriv i ne očekujem nikakva iznenađenja", odgovorio je na upit. Dodao je kako je "bilo dosta neugodnih iznenađenja i valjda je to prošlo".

Njegov jutrošnji odlazak u Den Haag dio je mjere opreza koju mu je nakon puštanja iz pritvora odredio Županijski sud u Splitu, pojasnio je, "ali nisam očekivao da će to tako brzo biti, premda je možda i bolje tako".

Jovića je u splitsku zračnu luku dopratio njegov sin Mihovil, a u Zagrebu će mu se pridružiti odvjetnik Krešimir Krsnik.

Na novinarski upit je li došlo do raskola u njegovu odvjetničkom timu, budući da s njim nije splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, Jović je odgovorio da nije, te da su oni radili sve u dogovoru.

"Nema smisla mijenjati odvjetnički tim koji dobro radi svoj posao", poručio je.

Josip Jović pušten je iz pritvora Okružnog zatvora u Splitu jučer nešto prije 17 sati, nakon što je istražni sudac Neven Cambi donio odluku o ukidanju pritvora koji mu je odredio prošloga četvrtka na temelju naloga Haškog suda. Ujedno mu je odredio mjeru opreza kojom osigurava njegovo pojavljivanje pred Haškim tribunalom.

Istražni sudac odluku o ukidanju pritvora donio je nakon što je preko Jovićeva odvjetnika Vinka Ljubičića primio njegov prijedlog kojim je zatražio da se u najskorije vrijeme donese odluka kojom će se omogućiti njegov odlazak pred sud u Den Haagu bez daljnje procedure pred hrvatskim pravosuđem.

Joviću je pritvor određen na temelju naloga Haškoga suda, budući da se nije odazvao pozivu da se pred sudom pojavi 26. rujna i izjasni po optužbi koju je ICTY protiv njega podigao 9. rujna zbog nepoštivanja Haškog suda, jer je u Slobodnoj Dalmaciji, dok je bio urednik, objavio identitet zaštićenog svjedoka u postupku protiv Tihomira Blaškića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙