FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josip Jović pušten iz pritvora

SPLIT, 13. listopada 2005. (Hina) - Novinar Josip Jović pušten je izOkružnog zatvora u Splitu u četvrtak nakon što je istražni sudac NevenCambi odlučio ukinuti pritvor koji mu je odredio prije sedam dana natemelju naloga Haaškoga suda te je odredio mjeru opreza kojom seosigurava da će se pojaviti na Sudu u Haagu.
SPLIT, 13. listopada 2005. (Hina) - Novinar Josip Jović pušten je iz Okružnog zatvora u Splitu u četvrtak nakon što je istražni sudac Neven Cambi odlučio ukinuti pritvor koji mu je odredio prije sedam dana na temelju naloga Haaškoga suda te je odredio mjeru opreza kojom se osigurava da će se pojaviti na Sudu u Haagu.

Jović je nakon izlaska iz zatvora novinarima izjavio kako je "odlučio boriti se za integritet pravne države, ali u prvome redu za svoju slobodu i svoja prava" te da će tako nastaviti i dalje.

"Za detaljniju analizu svega bit će vremena. Najvažnije je da sam izašao iz pritvora. Određena mi je mjera opreza. To je javljeno u Haag i vidjet ćemo kako će se dalje razvijati", rekao je Jović.

Na pitanje što očekuje, kada će se uputiti u Haag, odgovorio je kako još ne zna, ali očekuje neki novi nalog. "Moram se javiti, ali nije precizirano kada. Sada je najvažnije otići kući", dodao je.

Jovićev odvjetnik Vinko Ljubičić izjavio je novinarima ispred zatvora da će njegov klijent sasvim sigurno poštivati sudsku odluku i pojaviti se na Haaškome sudu kada za to dobije nalog. Rekao je i da se još ne zna kada bi Jović trebao otputovati u Haag.

"Ono što smo tražili, praktički smo i dobili jer smo zahtijevali da hrvatsko pravosuđe donese pravorijek, i ono ga je donijelo", istaknuo je Ljubičić. Dodao je da će se sudska odluka poštivati i podsjetio da je Jović od početka tvrdio kako će ju poštivati "ma kakva ona bila".

"Jović ide u Haag kao sasvim slobodan čovjek", poručio je Ljubičić.

Istražni sudac Neven Cambi donio je odluku o ukinuću pritvora nešto prije 16 sati, nakon što je od Jovićeva odvjetnika Ljubičića primio njegov prijedlog u kojem je zatražio da se uskoro donese odluka kojom će mu se omogućiti odlazak na Sud u Haagu bez daljnje procedure pred hrvatskim pravosuđem.

Istražni je sudac istodobno donio i rješenje o mjerama opreza radi osiguranja Jovićeve prisutnosti na Haaškome sudu, no pojedinosti o toj odluci ne smiju se iznositi u javnost budući da je to tajna, izjavila je novinarima glasnogovornica Suda Marica Šcepanović.

Josip Jović, kako je rekao, i sam je potvrdio istražnome sucu kako želi dobrovoljno otići u Haag.

Joviću je određen pritvor prošlog četvrtka na temelju naloga Haaškoga suda budući da se nije odazvao pozivu da se na Sudu pojavi 26. rujna. Optužen je 9. rujna zbog nepoštivanja Haaškog suda jer je u Slobodnoj Dalmaciji, dok je bio urednik, objavio identitet zaštićenog svjedoka u postupku protiv Tihomira Blaškića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙