FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: Glavni cilj uvođenje eura

LJUBLJANA,10. listopada 2005.(Hina) - Glavni je cilj slovenske vladeuvesti europsku valutu euro u 2007. godini, izjavio je u ponedjeljak uparlamentu prilikom predstavljanja proračunskog dokumenta za sljedećedvije godine premijer Janez Janša.
LJUBLJANA,10. listopada 2005.(Hina) - Glavni je cilj slovenske vlade uvesti europsku valutu euro u 2007. godini, izjavio je u ponedjeljak u parlamentu prilikom predstavljanja proračunskog dokumenta za sljedeće dvije godine premijer Janez Janša.

"Naš je cilj osigurati sve potrebne uvjete za preuzimanje eura u 2007. godini", rekao je Janša predstavljajući zastupnicima u parlamentu proračunski dokument za 2006. i 2007. godinu.

Slovenija je sredinom prošle godine fiksirala slovensku valutu tolar uz euro u sklopu monetarnog mehanizma ERM2, a euro bi trebala uvesti početkom 2007. godine. Jedini kriterij koji Slovenija za uvođenje eura još ne ispunjava je previsoka inflacija u odnosu na države iz eurozone.

Janša je najavio da će proračunski prihodi i rashodi u iduće dvije godine padati, a proračunski deficit iduće će godine iznositi 1,4 posto društvenog bruto proizvoda, dok bi ga u 2007. trebalo smanjiti na 1,2 posto.

Vlada će uskoro, najavio je Janša, predstaviti i svoje prioritete financijskih troškova u razdoblju do 2013. godine, a naglasak će biti na modernizaciji željeznice, elektrosustavu, dovršetku gradnje autocesta i uspostavi sustava obrazovanja primjerenog svjetskoj konkurenciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙