FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Identificirano više od 17.000 sudionika događaja u Srebrenici

BANJA LUKA, 4. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Radne skupineKomisije za Srebrenicu Vlade RS Jovan Spajić obavijestio je u utoraknovinare kako je u dodatku Izvješću od 30. ožujka ove godine utvrđenoda se na području Srebrenice, gdje je između 10. i 19. srpnja 1995.godine ubijeno oko 7800 Bošnjaka, nalazilo 25.083 pripadnika vojske,Ministarstva obrane, MUP-a i civilne zaštite Republike Srpske.
BANJA LUKA, 4. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Radne skupine Komisije za Srebrenicu Vlade RS Jovan Spajić obavijestio je u utorak novinare kako je u dodatku Izvješću od 30. ožujka ove godine utvrđeno da se na području Srebrenice, gdje je između 10. i 19. srpnja 1995. godine ubijeno oko 7800 Bošnjaka, nalazilo 25.083 pripadnika vojske, Ministarstva obrane, MUP-a i civilne zaštite Republike Srpske.

Spajić je naglasio da su 19.473 osobe označene kao "sudionici, što ne znači da su počinili zločin nego da su se nalazili na području Srebrenice ili su sudjelovali u tadašnjim aktivnostima".

On je također kazao kako je Komisija za Srebrenicu "zaštitila svoja saznanja u odgovarajućim institucijama BiH", ali da nije analizirala odgovornost "sudionika" od kojih su i danas neki zaposleni u javnim i državnim institucijama.

Član Radne skupine Smail Čekić kazao je novinarima kako su identificirana 17.074 sudionika. On je iznio podatak da je u događajima u Srebrenici sudjelovalo 1988 pripadnika MUP RS među kojima se nalazilo i 15 pripadnika skupine Škorpioni iz sastava postrojbe MUP Srbije.

Čekić je također kazao da se među "sudionicima nalaze nalogodavci i izvršitelji" događanja u Srebrenici.

Kompletan Dodatak Izvješću o Srebrenici Vlada RS je stavila na raspolaganje OHR, a očekuje se da će ovaj dokument biti proslijeđen pravosudnim organima Republike Srpske u redoviti postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙