FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja banka: Izravna strana ulaganja u BiH manja za 26 posto

SARAJEVO,13. listopada(Hina) - Izravna strana ulaganja u Bosnu iHercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 256 milijunakonvertibilnih maraka (130,9 milijuna eura), što je u odnosu na istorazdoblje 2004. godine manje za 26 posto, priopćila je u četvrtakCentralna banka BiH.
SARAJEVO,13. listopada(Hina) - Izravna strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su 256 milijuna konvertibilnih maraka (130,9 milijuna eura), što je u odnosu na isto razdoblje 2004. godine manje za 26 posto, priopćila je u četvrtak Centralna banka BiH.

U svom redovitom periodičnom izvješću o stanju u financijskom sektoru u BiH, Centralna banka također navodi kako je očevidna velika koncentracija novih ulaganja u banke, gdje je usmjereno čak 53 posto izravnih investicija.

Ulaganja u proizvodnju na drugom su mjestu, s udjelom od 41 posto, dok na sve ostale djelatnosti otpada tek šest posto ukupnih stranih investicija.

Najviše je u prvom polugodištu 2005. godine u BiH investirala Austrija, uloživši 117 milijuna KM (59,8 milijuna eura). Na drugom je mjestu Slovenija sa 34 milijuna KM izravnih investicija, a na trećem Njemačka s 19 milijuna.

Ove tri zemlje zajedno su uložile 66,4 posto ukupnih investicija u BiH od siječnja do kraja lipnja.

Prema podacima Centralne banke BiH, u ovom je razdoblju deficit tekućeg računa platne bilance zemlje iznosio 1,327 milijardi KM (678,7 milijuna eura) i na istoj je razini kao i prethodne godine.

Ovakav visoki platni deficit prouzročio je veliki nesrazmjer između uvoza i izvoza u iznosu od 3,37 milijardi KM (1,723 milijardi eura).

Tijekom prvog polugodišta Centralna banka BiH zabilježila je i novo vanjsko zaduženje od 319 milijuna KM na temelju povlačenja kredita iz inozemstva.

Devizne rezerve BiH i dalje bilježe stalni rast i ove su godine veće za 136 milijuna KM (69,5 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙