FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strana ulaganja u prvom polugodištu milijarda dolara

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Strana ulaganja u prvom polugodištumilijarda dolara
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Strana ulaganja u prvom polugodištu milijarda dolara

HINA - Financijski servis

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvom polugodištu ove godine premašila su iznos od jedne milijarde američkih dolara, a u razdoblju od 1993. do kraja lipnja 2005. stranci su u Hrvatsku uložili ukupno nešto više od 11,9 milijardi dolara, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke.

Pritom je 30,3 posto inozemnih izravnih ulaganja u prvom ovogodišnjem polugodištu došlo iz Mađarske, potom 24,7 posto iz Austrije, 14,4 posto iz Italije, 10,3 posto iz Nizozemske.

U strukturi inozemnih izravnih vlasničkih ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovici ove godine dominira ostalo novčarsko posredovanje, odnosno bankarstvo, sa čak više od 62 posto.

Zabilježena su i ulaganja u vađenje sirove nafte i zemnog plina (udio 9,9 posto), potom hotele i motele s restoranima (4,3 posto), trgovina na malo (3,5 posto).

Od ukupnih 1.099 milijuna dolara inozemnih izravnih ulaganja u RH u prva dva ovogodišnja tromjesečje 637 milijuna USD odnosi se na zadržanu dobit, 544 milijuna USD na vlasnička ulaganja, te ostatak na ostala ulaganja.

Bankarski sektor najznačajnija je djelatnost i ukupnih stranih ulaganja u razdoblju od 1993. do kraja lipnja ove godine, na njega se u tom razdoblju odnosi 24,3 posto ukupnih inozemnih izravnih vlasničkih ulaganja.

Uz tu djelatnost, stranci su u proteklih više od 12 godina najviše ulagali u telekomunikacije (udio od 14,5 posto), farmaceutsku industriju (9,3 posto), te proizvodnju naftnih derivata (7,1 posto) i vađenje sirove nafte i zemnog plina (4,2 posto).

U Hrvatsku su ukupno u tom razdoblju najviše ulagali investitori iz Austrije, a potom iz Njemačke i SAD-a.

Tako iz Austrije dolazi 25,6 posto od ukupnih izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja prvog polugodišta ove godine.

Slijede ulagači iz Njemačke, sa udjelom od 17,7 posto, te oni iz SAD-a sa udjelom od 12,2 posta.

Udjele nešto ispod 10 posto imaju ulagači iz Mađarska (8,7 posto), Nizozemska (8,4 posto), potom slijede Italija (7,3 posto), Luksemburg (5,7 posto), itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙