FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bombaš iz britanskog veleposlanstva priznao krivnju

ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Bombaš iz britanskogveleposlanstva Damir Rovišan danas je na zagrebačkom Općinskom sudupriznao krivnju i ponovno pokušao objasniti zašto je ručnu bombu uniou veleposlanstvo, gdje je radio na prijemu pošte.
ZAGREB, 13. listopada 2005. (Hina) - Bombaš iz britanskog veleposlanstva Damir Rovišan danas je na zagrebačkom Općinskom sudu priznao krivnju i ponovno pokušao objasniti zašto je ručnu bombu unio u veleposlanstvo, gdje je radio na prijemu pošte.

Tužiteljstvo Rovišana tereti za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih tvari, zbog čega je zatražilo jedinstvenu kaznu od dvije godine i četiri mjeseca.

Iznoseći svoju obranu on je priznao zločin, ali i odbacio da je član kriminalnog podzemlja. Kao i u prvom saslušanju pred istražnim sucem Rovišan je cijeli događaj povezao sa svojim svjedočenjem protiv Novice Petrača i Siniše Šoše, optuženima da su ga 2001., dok je radio kao zaštitar u casinu u hotelu Esplanade, pretukli i teško ozlijedili.

Ponovio je da je bombu nosio zbog svoje zaštite, nakon što ga je Šošo tražio da izmjeni svoj raniji iskaz i da se nagode. Zbog toga se, tvrdi, za pomoć obratio i USKOK-u.

Na dan eksplozije, 19. rujna, Rovišan je, kako je rekao, opazio da je igla na osiguraču bombe oslabila, pa ju je želio učvrstiti plastičnom vrpcom kojom su bile omotane novine. Igla je pritom ispala iz bombe, a bomba iz njegove ruke, no prije eksplozije na bombu sam uspio staviti svežanj novina i sve gurnuti pod stol, kazao je Rovišan.

Prvog dana suđenja Rovišanov nadređeni u veleposlanstvu Saša Cimerman opisao je optuženog kao izuzetno dobrog radnika.

Suđenje se nastavlja idući tjedan kada će svjedočiti medicinski i balistički vještaci.

Ručna bomba u britanskom Veleposlanstvu eksplodirala je u poštanskoj sobi, pri čemu je Rovišan lakše ranjen u nogu. Već idućeg dana policiji je priznao da je on krivac za eksploziju, a naknadno se otkrilo da je ranije pravomoćno osuđen zbog pokušaja razbojstva nad jednim sisačkim zlatarom 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙