FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski mediji o eksploziji u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Vijest o eksploziji u zgradibritanskog veleposlanstva u Zagrebu, u kojoj je lakše ranjen hrvatskidržavljanin djelatnik veleposlanstva, u ponedjeljak prenose svesvjetske novinske agencije, kao i drugi svjetski mediji.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Vijest o eksploziji u zgradi britanskog veleposlanstva u Zagrebu, u kojoj je lakše ranjen hrvatski državljanin djelatnik veleposlanstva, u ponedjeljak prenose sve svjetske novinske agencije, kao i drugi svjetski mediji.

Pismo bomba eksplodiralo je u sobi za poštanske pošiljke u britanskom veleposlanstvu u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu pri čemu je ranjen jedan djelatnik veleposlanstva, piše britanski list Times, na svojim internetskim stranicama.

Iako prve vijesti govore da je eksplozivna naprava bila mala, bomba je povećala sve veći strah od nereda u regiji nakon višegodišnjeg mira koje je uslijedilo nakon okončanja rata za nezavisnošću u toj bivšoj jugoslavenskoj republici, nastavlja Times.

Vijest o eksploziji u britanskome veleposlanstvu na svojim internetskim stranicama donosi i Al Jazeera koja ističe da za sada nitko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Nekoliko zapadnih veleposlanstva u Zagrebu, kao i neki uredi međunarodnih institucija, u ožujku su primili prijeteća pisma na engleskom, koja su, prema mišljenjima diplomata, vjerojatno bila povezana sa sve većim antieuropskim osjećajima u Hrvatskoj, navode i Times i Al Jazeera, kao i britanska novinska agencija Reuters.

Strani mediji u svojim izvještajima o eksploziji u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu podsjećaju da je Europska unija u ožujku odgodila početak pregovora s Hrvatskom, predbacujući Zagrebu da ne surađuje u potpunosti s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije u Den Haagu.

"Odgoda početka pregovora izazvala je pad podrške javnosti za priključenje EU-u", ističe Reuters, a te ocjene prenose i Times i Al Jazeera.

Francuska novinska agencija France presse u svom izvještaju navodi da je "veleposlanstvo Velike Britanije u Hrvatskoj posljednjih mjeseci bilo predmetom oštrih kritika u određenim hrvatskim novinama zbog svog posebice oštrog stava prema Zagrebu u pogledu suradnje s ICTY-em", te dodaje da Velika Britanija, kao i većina drugih zapadnih zemlja, prije početka pregovora Zagreba i Bruxellesa traži uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine.

Slučaj generala Gotovine u svojim vijestima o eksploziji u Zagrebu navode i druge novinske agencije.

Manja eksplozivna naprava eksplodirala je u ponedjeljak u 7.34 sati u sobi za poštanske pošiljke britanskog veleposlanstva u Zagrebu, pri čemu je lakše ranjen hrvatski državljanin, djelatnik veleposlanstva.

Iz veleposlanstva je zatražena intervencija zagrebačke policije koja u suradnji s Britancima provodi očevid, a sigurnosne mjere u i oko britanskog veleposlanstva su pojačane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙