FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena zbirka pjesama Željka Reinera

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Najnovija zbirka pjesama "Vrijemesna i vrijeme jave" uglednoga hrvatskog liječnika Željka Reinerapredstavljena je večeras u Matici hrvatskoj u zagrebu.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Najnovija zbirka pjesama "Vrijeme sna i vrijeme jave" uglednoga hrvatskog liječnika Željka Reinera predstavljena je večeras u Matici hrvatskoj u zagrebu.

Zbirka je podijeljena u šest poglavlja, a pjesme u njoj su na standardnom hrvatskom, engleskom jeziku i na kajkavskom narječju.

Akademik Ante Stamać podsjetio je kako je još 1976. poznati dijalektolog Mladen Kuzmanović uvrstio neke Reinerove pjesme u Antologiju kajkavske lirike. Napomenuo je kako je, primjerice, u hrvatskoj književnosti bilo, poput Reinera, još uglednih liječnika i pjesnika, kao što su Dimitrija Demeter, a u novije vrijeme Miroslav Feldman i Mirko Grmek.

Akademik Stamać je istaknuo da Reinerovo pjesništvo odlikuje čvrst izraz i stečena vještina u gradnji stihova, a sve je to prožeto velikim životnim i znanstvenim iskustvom.

Prof. dr. Joža Skok kazao je kako su neke Reinerove pjesme okosnica kajkavskog dijela hrvatskog pjesništva. Dodao je da je prisvojio riječ zviranjak za jednu antologiju kajkavske lirike, a Reinerova zbirka naslovljena je "Rieči sa zviranjka" (1999.).

Reiner u svojim stihovima pobuđuje zanimanje za kajkavštinu, otkriva svijet vlastite intime, nudi bezglasan dijalog sa živim, a služi se starinskim kajkavskim leksikom, što je posebna odlika njegove kajkavske poezije koja pripada drugoj modernoj", kazao je Skok.

Teatrolog i skladatelj Dalibor Paulik govorio je o dugogodišnjoj suradnji s Reinerom čije je pjesme uglazbio, rekavši kako je ljubav središnja tema njegova pjesništva.

Autor Željko Reiner kazao je da ga je na objavljivanje zbirke nagovorio dugogodišnji prijatelj i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader. Dodao je kako su neke pjesme posvećene Domovinskom ratu te da je Sanader izrazio žaljenje što neke od njegovih pjesama nije uvrstio u Antologiju "U ovom strašnom času" koju su sastavili on i Stamać.

Reiner pjesme objavljuje od 1970. u više časopisa, poput "Foruma" i "Kaja". Objavio je nekoliko zbirka kajkavskih pjesama "Žejni sred zviranjka", "Ogenj reči", već spomenutu "Rieči sa zviranjka", "Zapis o zemlji Hrvatskoj", "Vukovarsko zvono" (1995.), "Lijet sarmatskog sokola" (1996.) i "Sat bez vremena" (1999.).

Na večerašnjem predstavljanju Reinerove stihove kazivao je dramski umjetnik Rene Medvešek, a nastupio je i Zbor hrvatskih liječnika pjevača pod ravnanjem prof. dr. Mije Bergovca.

Zbirku pjesama "Vrijeme sna i vrijeme jave" objavila je naklada Ceres.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙