FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nacionalni odbor za pregovore s EU usuglasio tekst rezolucije

ZAGREB,12. listopada(Hina) - Nacionalni odbor za praćenje pregovora sEU danas je usuglasio tekst rezolucije koja bi, kada je sutra usvojiHrvatski sabor, trebala biti strateški dokument u procesu hrvatskogpregovaranja o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.
ZAGREB,12. listopada(Hina) - Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU danas je usuglasio tekst rezolucije koja bi, kada je sutra usvoji Hrvatski sabor, trebala biti strateški dokument u procesu hrvatskog pregovaranja o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

Predsjednik Odbora Ivica Račan je nakon zatvorene sjednice izvijestio da su članovi Odbora jednoglasno usvojili prijedlog rezolucije, te očekuje da će isto sutra učiniti i Hrvatski sabor.

U rezoluciji, tekst koje će novinarima biti podijeljen tijekom dana, kao glavna odrednica stajat će želja Hrvatske da se proces pregovaranja završi na način da se hrvatskim državljanima omogući sudjelovanje na izborima za europski parlament 2009.

Kako se moglo čuti, rezolucija bi trebala obuhvatiti i hrvatske zahtjeve da se u pregovorima trebaju ishoditi što kvalitetnija izuzeća i prijelazni rokovi za područja koja su za Hrvatsku od posebne važnosti, poput brodogradnje i poljoprivrede, da se odgodi prodaja nekretnina strancima, itd.

Voditeljica hrvatskog izaslanstva u pregovorima s EU, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović Odbor je izvijestila o tome kako će ubuduće izgledati proces pregovora, odnosno početak 'screeninga' (usporedbe hrvatskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Kazala je da se postupak 'screeninga' otvara već 20. listopada, s poglavljem "znanost i istraživanje", a da će do kraja godine biti otvoreno sedam poglavlja za koje su, ističe, već dogovoreni datumi.

'Screening' se, kaže Grabar-Kitarović, otvara u dvije faze - prva je tzv. objašnjavajuća gdje će Europska komisija objasniti koje je to obvezatno zakonodavstvo koje treba prihvatiti, a druga je bilateralna faza tijekom koje će se utvrđivati dokle se stiglo u usklađivanju zakonodavstva, što još predstoji i o čemu će se pregovarati.

Ministrica je naglasila da su među tih sedam poglavlja i ona teža,

poljoprivreda i ruralni razvitak, rekavši da je i namjera bila odmah na početku otvoriti teža poglavlja zbog procjene da će za njihovu prilagodbu, odnosno kvalitetne i učinkovite pregovore trebati više vremena.

I Račan i Grabar-Kitarović istaknuli su kako je namjera, odnosno želja Hrvatske ući u EU do 2009., ali uz zaštitu nacionalnih interesa.

"Riječ je o našoj želji i naporu koji ćemo uložiti da to postignemo", rekao je Račan, a ministrica se nadovezala da će naglasak u pregovorima biti na njihovoj učinkovitosti i kvaliteti.

"Oni (pregovori) mogu biti i učinkoviti i brzi s obzirom na to da su cijeli pregovarački tim, Vlada i sve državne institucije iznimno dobro pripremljeni za pregovore. Očekujem da će hrvatski proces pristupanja EU biti maksimalno učinkovit, a da će i vremenska dinamika biti brza. Normalno, to svakako ovisi i o EU", ustvrdila je ministrica.

"Očekuje nas uporan rad i svakako da cilj mora biti taj da sve što radimo činimo na dobrobit hrvatskih državljana", dodala je.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izvijestio je da će u pregovarački proces biti uključeno više od tisuću ljudi, i to postupno, kako će se pojedina poglavlja otvarati.

Svaka od 35 radnih skupina broji od 25 do 70 ljudi, ovisno o težini poglavlja, rekao je, naglasivši da se namjerno išlo na velik broj ljudi kako bi iskustva iz pregovora prenijeli na sve segmente hrvatskog društva i osigurali potpunu transparentnost pregovora.

"Naš cilj je da pregovori ne budu samo stručni nego i didaktički, edukativni i transparentni", zaključio je Drobnjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙