FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana saborska sjednica u povodu 8. listopada - Dana neovisnosti

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - U povodu 8. listopada - Dananeovisnosti Republike Hrvastke Hrvatski sabor sutra će održati svečanusjednicu.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - U povodu 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvastke Hrvatski sabor sutra će održati svečanu sjednicu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks održat će prigodni govor u kojem će podsjetiti na povijesne i presudne događaje od 8. listopada prije četrnaest godina, kada je dan nakon zračnog napada na Banske dvore i povijesno središte Zagreba, održana sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je donesena Odluka kojom je Republika Hrvatska raskinula državno-pravne sveze na temelju kojih je u ostalim republikama i pokrajinama tvorila SFRJ.

Predsjednik Sabora će u svom obraćanju posebno istaknuti i značenje Odluke Vijeća EU o početku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, te ulogu Hrvatskog sabora u procesu pregovaranja.

Uz sadašnje saborske zastupnike i bivše predsjednike Hrvatskog sabora, svečanoj sjednici će prisustvovati hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i članovi Vlade, predsjednici Ustavnog suda Petar Klarić, Vrhovnog suda Branko Hrvatin, te drugi predstavnici sudbene vlasti, predsjednik HAZU akademik Milan Moguš i predstavnici sveučilišne zajednice u RH.

Svoj dolazak na svečanu sjednicu potvrdio je i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i predstavnici svih vjerskih zajednica u RH, predstavnici diplomatskog zbora u RH, župani i gradonačelnici, predstavnici Hrvatske vojske i udruga Domovinskog rata, sindikata i poslodavaca te drugi predstavnici javnog života u Hrvatskoj, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor je 8. listopada 1991. odlukama utvrdio da RH više ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim i legalnim, te da ne priznaje niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije SFRJ.

Sabor je donio i zaključke u kojima je jasno istaknuto da je na Hrvatsku izvršena agresija od strane Srbije i tzv. JNA, a JNA proglasio agresorskom i okupatorskom.

Predhodnog dana, 7. listopada 1991. istekao je tromjesečni moratorij na hrvatsku odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja te godine.

Naime, Brijunskom je deklaracijom od 7. srpnja, na zahtijev Europske zajednice da se jugoslavenska kriza rješava mirnim putem, primjena saborske odluke o samostalnosti i suverenosti odgođena za tri mjeseca.

Zbog mogućeg napada tadašnje JNA i srpskih terorista sjednica je u tajnosti održana u podrumu Inine zgrade u zagrebačkoj Šubićevoj ulici, jer je predhodnog dana zrakoplov jugovojske raketirao Banske dvore, tadašnje sjednište hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙